Förbered er på en bakfylla av sällan skådat slag

Idag finns det landsting, kommuner och statliga myndigheter som kör på i sagans manér. Det talas om gränslösa, dynamiska och flytande ambulanser och om flexibla produktionsbaserade dirigeringar. Det talas om brandmän som ska veta sina plats och inte ifrågasätta illa förankrade kollektivavtal.

Henriks krönika

Gör inte ambulanssjukvårdare till sjukvårdens Svarte Petter

Flera landsting och privata vårdgivare (ambulansbolag) brottas med minskade skatteintäkter och hög personalomsättning. Mycket talar för att samhället går några tuffa år tillmötes och det är och kommer även bli ekonomiskt kännbart för svensk ambulanssjukvård.

Henriks krönika

När larmet går – då dom står

För en tid sedan satt jag bekvämt på ett café i en galleria i en svensk stad. Jag drack gott färskbryggt kaffe och bläddrande i tidningen Samverkan 112, när utrymningslarmet plötsligt började ljuda. Uppmaningen var att lämna byggnaden omedelbart.

Henriks krönika

Snabba cash i sjukvårdssvängen

I debatten om bemanningsbolag inom sjukvården gnölas det stundom om vettlösa arvoden och om hur delar av välfärden öppnar för kapitalism och business.

Henriks krönika

Ambulanssjukvård är ett uniformsyrke

Är det någon som känner igen sig i ”kulöra skosnören”. Frågan exemplifieras med uniformspersedlar som utsmyckas med exempelvis glittetgula eller rosa skosnören eller färgglada (moderiktiga) mössor. Jag har tidigare skrivit om namnbrickor som ofta appliceras vertikalt, antingen i axelhölster (ditsydda som monofonfäste) eller i någon av uniformbyxornas sidofickor.