Extra pengar till ambulanssjukvården i Skaraborg

Operativa hälso- och sjukvårdsnämnden avsätter ytterligare sex miljoner kronor i sin detaljbudget till ambulanssjukvården i Skaraborg.

Sent under söndagskvällen skedde ett inbrott på en ambulansstation i Stockholm.

En hel ambulansuniform har stulits tillsammans med ett fordon.

– Det är upprörande och särskilt känsligt när det handlar om blåljuspersonal. Människor måste ju kunna lita på oss, säger en ambulanssjukvårdare.

Nu är spaden i jorden för den nya brandstationen i Norrköping.

”Det är en väldigt stor dag” säger Ulf Lago, förbundsdirektör.

Tanken är att stationen ska stå minst 80 år och att man även ska tänka på framtidens behov och att den ska fungera både i kris och krig.

En särskild utredare får i uppdrag att föreslå åtgärder som stärker Polismyndighetens och Säkerhetspolisens förmåga att genomföra sina uppgifter vid kriser och andra samhällsstörningar i fredstid samt vid höjd beredskap och ytterst i krig. Syftet är att stärka polisens beredskap.

För första gången på många år ska läkare följa med upp i helikoptern vid sjö- och flygräddningar.

”Ju tidigare man kan vårda patienter med hjärtinfart eller andra svåra tillstånd desto bättre är det för prognosen”, säger anestesiläkare Kerstin Conneryd.

Varje år delar Ledarna inom Vård och Omsorg (LiVO) ut utmärkelsen Guldkransen för att lyfta fram förebilder som inspirerar och ger kraft till nuvarande och framtida chefer i branschen.
Nomineringsperioden stängde i mitten på september och nu har juryn gått igenom alla nomineringar och valt ut 13 kandidater till årets utmärkelse.
En av kandidaterna är David Amour som är verksamhetschef inom ambulanssjukvården, Akademiska sjukhuset, Region Uppsala.
Se nedan vilka fler kandidater som finns genom att tryck på länken.
  • Höglandets räddningschef Jonas Petri har idag fått lämna sitt uppdrag som räddningschef och förbundsdirektör med omedelbar verkan. Det bekräftades under onsdagseftermiddagen.
  • Claes Rostedt, ordförande i direktionen för Höglandets räddningstjänstförbund, säger att beslutet främst är kopplat till ekonomin.
  • Martin Trofast tar med omedelbar verkan över som tillförordnad förbundsdirektör. P4 Jönköping har sökt Jonas Petri för en kommentar.

Ronneby har röstat för att lämna Räddningsförbundet Östra Blekinge och vill istället bilda ett eget. Räddningschef Anna Henningsson har inte fått någon information och är kritisk till hanteringen av frågan.

I oktober varje år arrangeras EU:s informationssäkerhetsmånad. I Sverige anordnar MSB och Polisen kampanjen ”Tänk säkert”. Syftet med kampanjen är att öka medvetenheten om informations- och cybersäkerhetsfrågor. Det gemensamma temat 2023 är nätfiske, säkra lösenord och säkerhetskopiering.

I veckan isensattes en allvarlig olycka i Ängelholm, där två personbilar kört in i ett tåg. Övningen markerade avslutningen på en årlig kurs hos Trafikverksskolan, där deltagare från hela Skandinavien utbildar sig till utredare för olyckor i spårtrafik.