Artikel

Färre onödiga ambulansuppdrag

Ambulansutryckningarna blev allt fler, och ofta körde tomma ambulanser kors och tvärs över Östergötland. Nu har landstinget lyckats vända utvecklingen.

Artikel

Alarmeringstjänstutredningen – vad händer?

När regeringen tillsatte Alarmeringstjänstutredningen 2012 fanns det en rädsla för en ökad fragmentisering av alarmeringstjänsten när fler aktörer valde att organisera verksamhet i egna lokaler, egen teknik och personal.

Artikel

Betydligt fler överlever hjärtstopp

Antalet personer som lever 30 dagar efter ett hjärtstopp som har inträffat utanför sjukhuset har mer än fördubblats de senaste tjugo åren.

Artikel

Klipper banden med SOS Alarm

När Uppsala, Västmanland och Södermanland i juni 2015 startar egna larmcentraler med operatörer i Uppsala, Eskilstuna och Västerås, blir det legitimerade sköterskor som svarar på alla samtalen till nödnumret 112 som handlar om sjukvård.

Artikel

Bedömningsbilen är uppskattad

Med en första bedömning i hemmet slipper mer än hälften av patienterna besöka akuten i onödan. Nu utökas det framgångsrika konceptet med ytterligare en bedömningsbil på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Artikel

Orena ambulanser – En hälsorisk

Linda Johnsson och Karin Olsson har valt att undersöka mängden bakteriekolonier på kontaktytor i ambulanser och personalens uppfattning av städrutiner och utsatta kontaktytor.

Artikel

Utryckning – dit ingen annan når

När någon behöver omedelbar hjälp långt ute på havet eller när någon råkar ut för en olycka högt uppe på ett berg, är Avincis personal redo att komma till undsättning. Även när det gäller allt från att släcka omfattande bränder till att övervaka kustremsor, är Avincis verksamma i ett tiotal länder.

Artikel

Ambulanssjukvårdaryrket tillbaka?

Ambulanssjukvårdare har i flera år ansetts vara ett utdöende yrke, skriver tidningen Kommunalarbetaren. Men i december kommer 14 nyutbildade ut på arbetsmarknaden.