
Intelligenta nycklar – för en säkrare och effektivare framtid
Den stora nyckelknippans tid är förbi. Framtiden heter intelligenta nycklar och är både säkrare, effektivare och tryggare. Det första nyckelskåpet har installerats på station Bårslöv.

Ambulans innebär inte längre självklar transport till akuten
Nu har ambulansen i Skellefteå börjat att använda 1177 beslutsstöd som är ett nytt standardiserat sätt att arbeta. Arbetssättet innebär att patienter som larmat efter ambulans inte automatiskt körs till akutmottagningen utan att en bedömning av deras tillstånd har gjorts.

Sverige backar till 10G för bårar och bårslädar.
Kalle Blomgren, ambulanssjukvårdare – NU-sjukvården, jobbar såväl internationellt som nationellt med standardiseringsarbete för att stärka standader inom ambulanssjukvården.

Specialutbildning – för livshotande trauman
Ambulansverksamheten vid Kungälvs sjukhus har vid tre tillfällen genomfört en utbildningsdag för samtlig ambulanspersonal i att identifiera och behandla de 3 stora behandlingsbara dödsorsakerna vid penetrerande trauman.
Katastrofala blödningar, övertrycks-pneumothorax och ofri luftväg är tillstånd som obehandlade leder till döden.

Blåljusbranscher – Arbetsskadefakta
Under 2014 var 56 568 personer sysselsatta inom de fyra blåljusbranscherna Ambulanstransporter och ambulanssjukvård, Brand- och räddningsverksamhet, Polisverksamhet och Säkerhetsverksamhet (varav män 67 procent och kvinnor 33 procent). Polisverksamheten hade flest sysselsatta, 29 179, och näst störst var Säkerhetsverksamheten, 16 061 sysselsatta.
Rena lotteriet om du ska få en ambulans
Sjuksköterskans rapport från verkligheten: Därför fungerar inte ambulanssjukvården.

Ny utbildning till ambulanssjukvårdare i Stockholm
Ambulansteamet inom ambulanssjukvården ska bestå av en specialistsjuksköterska och lägst en ambulanssjukvårdare. Sedan några år råder det en stor brist på båda yrkeskategorierna. Ambulanssjukvården inom Stockholms läns landsting har expanderat vilket också bidragit till en bristsituation.

Skåne stärker sin ledningsförmåga vid stora händelser
Den 11 januari övergår Skånes räddningstjänster till en ny struktur för övergripande och strategisk ledning vid insatser. En ny ledningsfunktion inrättas – en regional räddningschef i beredskap (RRC). Den regionala räddningschefen har ett särskilt ansvar för inriktning av insatser och samordning med andra myndigheter och ett ansvar att säkerställa att räddningstjänsterna är ändamålsenligt ordnade.