Nr 6 – 2012
Nu är ett nytt, färskt nummer av Samverkan 112 på väg till våra prenumeranter. Bakom omslaget döljer sig spännande intervjuer och fängslande reportage.
Tvingas gissa om patienten överlevde
Ambulanssjuksköterskor i Sverige, har ingen generell rätt att få information, om en hjärtstoppspatient de återupplivat, överlevde. Detta på grund av sekretesslagen. Behovet av respons i den situationen är dock stor hos personalen. Det visar forskning vid Luleå tekniska universitet.
Fördröjningen av ambulansen innebar sannolikt en stor risk för patienten.
Chefläkaren vid SOS Alarm har tagit beslut att anmäla följande händelser till Socialstyrelsen enligt lex Maria.
Övningsplats i Luleå förbättrar tågsäkerhet
LULEÅ. Tåg är ett av världens säkraste transportmedel. Men om olyckan inträffar – hur ska räddningspersonal effektivast kunna rädda liv? – En övningsplats i Luleå ökar snabbt möjligheterna för ambulans och räddningstjänst att lära sig ta hand om resenärer även i bistert vinterklimat, säger Ulf Björnstig, professor med inriktning på katastrofmedicin på Umeå Universitet.
Polis varnad av ansvarsnämnden
En polischef i Borås varnas av rikspolisstyrelsens ansvarsnämnd för att han själv beslutade avsluta ett ärende som gällde andra poliser istället för att överlämna det till internutredningen.
Tillgång till läkare och ambulanshelikopter i hela landet
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om läkarmedverkan inom ambulanssjukvården och ett samordnat nationellt nät av läkarbemannade ambulanshelikoptrar.
Ambulansbrist fördröjde hjärtintensivvård
Den medelålders mannen insjuknade akut med bröstsmärtor och andfåddhet som ökade i styrka. Eftersom han inte tidigare haft hjärt-kärlbesvär väntade han med att söka hjälp i hopp om att det hela skulle gå över.
Prioriteten blev för låg på ambulansutlarmningen.
Chefläkaren vid SOS Alarm har tagit beslut att anmäla följande händelser till Socialstyrelsen enligt lex Maria.