Ny struktur i avtalet med SOS Alarm
Det nya avtalet ger en extra ersättning när andelen sjuksköterskor som svarar på samtalen överstiger 81 procent. Omvänt ger en lägre andel sjuksköterskor avdrag på ersättningen.
Uppsala brandförsvar inför FIP (Första insatsperson) i Björklinge och Knutby
– En tidig insats är oftast avgörande för olyckans utgång och för den som är drabbad, säger avdelningschef Torbjörn Mattsson.
Strokepatienter måste få vård snabbare
Vid stroke utan hjärnblödning är det viktigt att behandling med trombolys ges inom 4,5 timmar. Ett forskningsprojekt vid Högskolan i Borås visar svart på vitt att tiden från larm till röntgen och behandling måste förkortas – medianvärdet låg på nästan fyra timmar.
Oklarheter i lagstiftningen påverkar myndigheters samverkan
I en ny avhandling har Rikard Karlsson undersökt vilka rättsliga krav som ställs på myndigheterna att samverka vid olyckor och extraordinära händelser och hur dessa krav förhåller sig till sekretesslagstiftningen. I undersökningen framgår att det finns oklarheter i lagstiftningen som kan påverka myndigheternas möjligheter att samverka negativt.
Replik till ”Först i Sverige – Ambulansdirigering i egen regi”
I Samverkan 112 porträtteras arbetet på Sjukvårdens Larmcentral, SVLC, som drivs i egen regi av landstingen i Uppsala och Västmanland. Vi vill vi framhålla att samverkan med SVLC är god och att SOS Alarm hela tiden arbetar för ett tryggare Sverige med den hjälpsökande i fokus.
Först i Sverige – ambulansdirigering i egen regi
Sedan fem månader tillbaka besvaras alla samtal av erfarna, landstingsanställda sjuksköterskor. – Vi trodde att det skulle bli jättebra på sikt. Det blev jättebra redan från början, säger ambulanschefen Fredrik Leek.
Trafikinstruktör Signons budskap
Att framföra ett utryckningsfordon är både fysiskt och mentalt utmanande. Föraren är inte bara ansvarig för sitt eget fordon, utan också ansvarig för att inga olyckor inträffar till följd av sitt eget risktagande.
När önskade arbetstider skadar
När anställda själva får välja arbetstider blir schemat ibland hälsofarligt. Chefen har ett ansvar för att hindra människor från att ”tokjobba”. Det säger Göran Kecklund, forskare som i 25 år ägnat sig åt hur man förlägger arbetstid så att det minimerar hälsorisker.