Hicka är Årets narkotikasökhund

Tullen-2

Tioåriga flatcoated retrievern Hicka, eller Hinnared’s Snoa som hon heter i stamtavlan, ger alla narkotikasmugglare i Skåne skrämselhicka med sin doftsäkra nos. Nu har hennes arbete tillsammans med sin förare Ingemar Paulsson, 62, resulterat i utmärkelsen Årets narkotikasökhund 2015.

Hicka är en rutinerad narkotikasökhund som snart ska få gå i pension efter en lång och framgångsrik tjänst i Tullverket.

Med det tidigare regelverket skulle hon ha pensionerats när hon fyllde tio men numera finns ingen bortre gräns så länge man klarar de funktionskontroller som genomförs fyra gånger per år.
– Hon är fortfarande pigg och alert och klarar hon kontrollerna får hon fortsätta åtminstone till i sommar, säger Ingemar som själv bara har några år kvar till pensionen.
– Hicka blir min sista tjänstehund, vilket känns lite vemodigt efter 32 år som hundförare inom Tullverket, fortsätter Ingemar.
Hicka kommer från Hinnareds kennel ett par mil utanför Borås precis som pappan till Ingemars förra tjänstehund, en stor och stark hane.
– Hon är lika snabb och har samma arbetslust som han hade men väger betydligt mindre och är därmed mer lätthanterlig, vilket underlättar vid sök på tåg, säger Ingemar. Där är det ofta trångt och svårframkomligt bland passagerarna och vi har bara sju–åtta minuter på oss att söka igenom sex vagnar.
Hicka och Ingemar är stationerade i Trelleborg men arbetar främst vid Öresundsbron med såväl tåg- som biltrafik.
Ingemar beskriver Hicka som en mycket reaktionssnabb narkotikasökhund, som är lätt att läsa av.
– Som hundförare handlar det mycket om att läsa hunden, berättar Ingemar. Det är hunden som arbetar och själv sitter man i baksätet!
Utöver att hon är snabb och arbetsvillig lyfter Ingemar fram att hon gärna spontansöker och själv deltar i selekteringsarbetet på såväl person som fordon.

Reagerar på oerhört små mängder
Bland de minnesvärda insatserna finns såväl stora som små beslag där Hicka visat hur viktig hon är för ett lyckosamt arbete och Ingemar lyfter fram den fantastiska utveckling av narkotikasökhundarna som han kunnat se under sina över trettio år som hundförare inom Tullen.
– I dag reagerar de på oerhört små mängder narkotika tack vare alltmer förfinade träningsmetoder, säger Ingemar.
Hicka och Ingemar Paulsson kundes ses på Stockholm Hundmässa den 12 december på Stockholmsmässan i Älvsjö.
Priset ett resestipendie på 20 000 kr för Ingemar och ett smaskigt ben samt en skön säng från Biabädden och 6 månaders foder från Royal Canin till Hicka.
På Stockholms Hundmässa fck även Årets polishund, Årets bragdhund och Årets sociala tjänstehund ta emot pris. ■

Källa och foto: Svenska Kennelklubben

Lämna en kommentar

Jag samtycker till att Samverkan 112 lagrar mina uppgifter enligt integritetspolicyn

*