
Attityder i gröna kläder och gula bilar
Kära ambulanskollegor! Världen vi lever i är skruvad på många sätt. Vi som bemannar landets ambulanser utsätts nästan dagligen för hot och våld. Det är givetvis inte okej men mycket bäddar vi nog för själva. Först och främst måste vi ändra förhållningssättet mot våra patienter och deras närstående. ”Varför ringer du ambulans, du är ju inte sjuk” är nästan ett mantra för många kollegor.

Vi ska skapa en populär podcast
En podcast, eller podd, är ett radioprogram i digitalt format.
Tysthetskulturen kan brytas
Ni har säkert mött på arbetsgivare som ber er sätta tand för tunga och hålla flabben stängd. Det kan bland annat röra sig om frågor om uteblivna övningar, allvarliga brister i fordonsflottan eller indirekta uppmaningar att bryta mot lagar som reglerar arbetstid, arbetsmiljö eller läkemedelshantering.

Region Gävleborg backar om jourtid inom ambulansen
Uppföljningen av jourfrågan inom ambulansen är klar och arbetsgivaren har nu presenterat idéer till ny arbetstidsmodell.

Rapport om dödsolycka utanför Örkelljunga – Brandman avled
Nu presenterar Räddningstjänsten Skåne Nordväst en rapport kring olyckan på E4:an norr om Örkelljunga den 12 april 2016. Det var i samband med losstagningen av en vajer som en brandman skadades så svårt att han senare avled på sjukhus.

Ambulanssjukvård på nytt sätt i Svenljunga och Tranemo
Nu tar SÄS ännu ett steg för att utveckla ambulanssjukvården. I Svenljunga och Tranemo startar 15 februari projektet ”single responder” som är en ny form av mobil enhet. Målet är att nå fler av de allvarligast sjuka eller skadade inom 20 minuter för en första vårdinsats. I dessa kommuner har ambulanserna idag ofta långa insatstider.

When The Ambulanssjukvårdare Go Marching In
Enligt de tre ambulansbolagen i Stockholms län: landstingsbolaget AISAB, familjeföretaget Samariten AB och Falck Ambulans AB så är satsningen på ambulanssjukvårdare nödvändig. Även den landstingsdrivna ambulansverksamheten stämmer in i ropet efter ambulanssjukvårdare.

Missnöjet pyr – förbundsordförande Peter Bergh
Det finns ungefär 15.000 brandmän i Sverige och merparten, omkring 10.000 av dem är deltidsbrandmän. De vill gärna fortsätta att rycka ut som brandmän, men inte med en en helt slopad OB-ersättning. Brandmännen arbetar i huvudsak under just obekväm arbetstid och då får det naturligtvis effekt i lönekuvertet.