Jag har inte sovit gott en enda natt sedan jag började på ambulansen


Helena Björkman och Jörgen Tranevik: Jag vill uppmana er att stoppa tåget! Det är inte ett ljus i slutet av tunneln, det är en bergvägg! Ta vara på oss som har valt att arbeta inom detta yrke, skriver ambulanssjuksköterskan Maarit Eriksson.

Ambulanssjukvården i Gävleborg har besparingskrav och det förslag som har lagts fram är att införa jour på enbilsstationer runtom i länet. Jour mellan 23-07 nattetid. Detta förslag innebär att vi ska arbeta 24-timmar jour per åttaveckorsschema.

Läs mer: Oro för nattjour inom ambulansen – nu analyseras riskerna

För gemene man kanske det låter rimligt, ha jour när man ändå är på stationen och ligger i en säng.

Jag ska förklara lite närmare vad detta innebär. Jourtid ingår inte i ordinarie arbetstid så rent konkret betyder det att jag ska jobba 24 timmar mer per schemaperiod, ingen förändring i min månadslön. Jourtiden innebär att jag ska befinna mig på ambulansstationen och har en inställelsetid i bilen på 90 sekunder. På 90 sekunder ska jag vara klädd och redo för alla slags uppdrag som vi kan hamna i.

Den 8 april 2015 valde jag att byta till Region Gävleborg för att jobba inom ambulanssjukvården. Jag har hittat mitt drömyrke, bättre jobb kan jag inte ha! Men att jobba på ambulansen innebär även att min fritid påverkas. Jag vet aldrig var jag befinner mig när min arbetstid är slut, jag kan vara på uppdrag i Uppsala eller på väg till en människa i nöd.

Den inskränkningen på min fritid har jag accepterat, det ingår i det jobb jag har. Vi är en beredskapsorganisation! Men att min arbetsgivare nu vill ta mer tid från min fritid får mig att känna mig kränkt! Min fritid som jag behöver för återhämtning, min tid med mina barn och make!

Min arbetsgivare menar att jag inte behöver ha betalt för att ”sova gott” på nätterna. Jag ska tala om för dig Jörgen Tranevik att jag har inte sovit gott en enda natt sedan jag började hos er.

Varje natt ligger jag och väntar på att larmet ska gå, på 90 sekunder ska jag vara påklädd och redo att sitta ute i bilen. Beredd på att möta det värsta någonstans ute i vårt län!

Även om jag har möjlighet att lägga mig efter ett uppdrag så betyder inte det att jag ”sover gott”. Jag kan ha varit ute på ett uppdrag med tragiska omständigheter som får mina tankar och kropp att reagera. Jag är inte mer än människa. Detta förslag kommer att inverka på personalen, vi blir mer trötta och utarbetade, tiden för återhämtning minskas.

Hur kan det inte vara en risk för patientsäkerheten? Det finns forskning som visar att nattarbete är skadligt! I övriga Sverige jobbar man hårt med att få bort jour- och dygnstjänstgöring. Och jag blir upprörd över att du Jörgen Tranevik inte har mer förståelse för den verksamhet som du är ansvarig för!

Hur kommer det sig att övertidskontot är övertrasserat? Kan det möjligen bero på att vi är för få medarbetare? Är vi mer sjuka? Varför ska jag som medarbetare lösa den ekonomiska situation som jag upplever att NI har förorsakat?

Detta förslag har inneburit att tre av mina kompetenta kollegor har lämnat in skriftlig uppsägning, de har fått nog! År av erfarenhet och kompetens som försvinner, som inte går att ersätta. Jag har underbara kollegor i hela länet som har en otrolig hög kompetens och erfarenhet, var rädd om dem – var rädd om mig!

Går detta förslag igenom kommer många att söka annat arbete. Då kommer inte ambulanssjukvården att fungera på vissa ställen i länet.

Det är en risk för patientsäkerheten, även om du, Jörgen Tranevik, väljer att blunda för detta faktum. VI inom ambulansen är högst bekymrade för hur detta ska sluta! Det kommer inte att finnas tillräckligt med personal för att bemanna ambulanserna. Vi står inför en sommar med redan för få medarbetare!

Vem ska ta hand om allmänheten när personalen har valt en annan arbetsgivare som värderar sin personal högre än Region Gävleborg? Du säger gång på gång ” Jag hör vad ni säger”. Men höra och lyssna har två olika innebörder. Lyssna på oss!

Region Gävleborg stoltserar med sin värdegrund ”Professionalism och ansvar, Respekt och ödmjukhet, Öppenhet och ärlighet”.

Det är fina ord, en väldigt bra värdegrund! Men hur arbetar vår ledning efter detta? Min personliga upplevelse är att det är fina ord i skrift men inget man jobbar aktivt med mot mig som personal.

Helena Björkman och Jörgen Tranevik: Jag vill uppmana er att stoppa tåget! Det är inte ett ljus i slutet av tunneln, det är en bergvägg! Ta vara på oss som har valt att arbeta inom detta yrke. Vi som vill finnas där för den enskilda individen när den befinner sig i nöd.

Se oss som människor och med en respekt som vi förtjänar! Vi har valt att finnas där när ett liv föds, när tragedin är ett faktum och när livet ebbar ut. VI finns där men se till att NI finns där och stöttar oss!

Maarit Eriksson, Leg. Sjuksköterska ambulansen Sandviken

Källa: Gefle Dagblad