Ny ambulansstation i Falun invigdes

 


2016-01-29_Ambulansinvigningen_EB-30

Den 29 januari förrättades den officiella invigningen av den nya ambulansstationen i Falun. I direkt anslutning till lasarettet med toppmoderna lokaler som inrymmer en stor vagnhall, utbildningslokaler och fina personalutrymmen. Därutöver närhet till ambulanssjukvårdens länsledning som har kontor i samma byggnad. Den nya byggnaden är miljöcertifierad enlig ”Miljöbyggnad” och har fått den högsta klassen guld. Det finns endast ett fåtal sjukvårdsbyggnader i landet som har uppnått guldklass, varav Landstinget Dalarna har två.

– Det har varit en lång resa, fram tills idag, så till vida att det funnits många olika förslag till lösningar på den nya stationens placering, säger Fredrik Forselius, verksamhetschef för Ambulanssjukvården i Dalarna. När äntligen beslutet togs att bygga den på den här platsen i direkt anslutning till lasarettet så känns det verkligen som vi fått de bästa förutsättningarna att bedriva verksamheten framåt.

En medicinteknisk utveckling både vad gäller utrustning och kompetens sker ständigt och under invigningen i Falun visades även, för första gången den unikt framtagna ”Dalaambulansen” upp, som är det senaste tillskottet i ambulansflottan.

Personer som arbetar i verksamheten måste ha speciella egenskaper. Man måste vara extremt stresstålig, empatisk, lugn och flexibel då ingen dag är den andra lik. Arbetet växlar mellan akuta tillstånd som trafikolyckor, andnings- och hjärtstopp till lugnare uppdrag där det gäller att hitta rätt vårdnivå för äldre, multisjuka personer. Numera är det också vanligare att en patient körs direkt till rätt vårdavdelning utan att behöva passera akuten. Då tar ambulanspersonalen förberedande prover och ger behandling som motsvarar en del av det man vanligen får på akutmottagningen. Snabb kommunikation med läkare och mottagande enhet sker digitalt via dator och Rakelsystemet. Då skickar personalen t.ex. EKG till specialistläkare för bedömning om man misstänker infarkt eller annan hjärtsjukdom. Landstinget Dalarna ligger i absolut Sverigetopp vad gäller överlevnad efter hjärtinfarkt och överlevnad efter hjärtstopp utanför sjukhus.

Rullande sjukhus

Ambulanser är ju in praktiken ”rullande sjukhus” på vägarna och i Dalarna finns för närvarande av 23 ambulanser dagtid och 18 nattetid. Det finns dessutom 14 sjuktransportfordon som utför liggande transporter med patienter som inte bedöms behöva vård under transporten. 270 medarbetare arbetar på 12 stationer runt om i länet.De utförde 37000 ambulansuppdrag och ca 14000 sjuktransportuppdrag under 2015.

Text och foto: Landstinget Dalarna


 

 

ANNONSER