Studien är genomförd av Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin vid Institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap, enheten för kirurgi vid Umeå universitet.
En nationell forskningsstudie om utryckningskörning, skador och förebyggande arbete om ambulanskörning i Sverige har genomförts vid Umeå universitetet. I studien har medverkat ambulanssjuksköterskor som berättat om erfarenheter och kunskap om utryckningskörning, ambulansrelaterade skadehändelser och förebyggande arbete.
Undersökningen som baseras på en nationell enkät under Covid-19 pandemin visar på flera intressanta resultat och möjliga utvecklings- och förbättringsområden för att stärka det förebyggande arbetet mot trafikskador, ohälsa i arbetsmiljöer och patient(o)säkerhet bland annat:
- Var fjärde ambulanssjuksköterska hade erfarenheter av ambulansrelaterade skadehändelser i trafiken (ambulansolyckor).
- 55 procent av ambulanssjuksköterskorna saknade stöd och feedback efter incident- och avvikelserapporteringar som gjorts till arbetsgivaren.
- Var tredje ambulanssjuksköterska uppgav att de kände en kollega som hade alkohol- och drogmissbruk och 40 procent ansåg att ambulansfordon nu borde utrustas med alkolås för trafiksäkerhet, arbetsmiljö och patientsäkerheten.
- 89 procent av ambulanssjuksköterskorna önskade ett nationellt förarbevis som utryckningsförare.
- Mer än hälften av ambulanssjuksköterskorna (60 procent) upplevde att deras fackliga organisation – Vårdförbundet, inte arbetade tillräckligt med frågor om säkerhet och ambulanskörning.
I forskningsrapporten ”Ambulanskörning i praktiken. Ambulanssjuksköterskors erfarenheter av utryckningskörning, skador och förebyggande arbete – en Websurvey 2021” (47 sidor) redovisas resultat av den nationella studien.
Rapporten går även att ladda ned via följande webbsidor:
Publiceringsdatabasen DiVA vid Umeå universitet:
https://www.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A1601369&dswid=-5527
Kungliga bibliotekets databas – Libris:
https://libris.kb.se/bib/w9hsrj5wtbb52jv9