Artikel: Ambulansens utmaning: Att identifiera allvarliga tillstånd vid ospecifika symtom

En ny studie granskat hur ambulanssjukvården hanterar patienter med ospecifika huvudklagomål – symtom som inte tydligt pekar på en specifik diagnos. Det kan exempelvis röra sig om nedsatt allmäntillstånd, trötthet och sjukdomskänsla som är ospecifikt. För dessa patienter, som ofta har normala vitala tecken, kan det vara svårt att avgöra om de behöver transporteras till sjukhus för vidare vård. Trots de vaga symtomen visade studien att nästan en tredjedel av patienterna hade allvarliga underliggande tillstånd.

Studien, som omfattade drygt 4700 patienter, undersökte både de som transporterades till sjukhus och de som inte gjorde det. Bland de transporterade visade det sig att 35 % hade allvarliga tillstånd, medan motsvarande siffra för de som inte transporterades var endast 6,6 %. Ambulanspersonalen visade god förmåga att prioritera rätt patienter för sjukhusvård, men resultaten pekar samtidigt på att dödligheten var tre gånger högre för dem som transporterades jämfört med dem som lämnades kvar utan vidare transport.

En viktig del av studien var också att analysera dödligheten inom 30 dagar efter att patienterna först kommit i kontakt med ambulanssjukvården. Bland de som hade allvarliga tillstånd var dödligheten i gruppen som transporterades 20 %, medan den var 17 % för de som inte transporterades men senare sökte vård.

Att avgöra vilka patienter som ska transporteras till sjukhus kan vara en svår bedömning. De flesta patienter med allvarliga tillstånd identifierades och transporterades, men studien visar också att det är viktigt att ha en patientcentrerad vård, där inte bara vitala tecken men också patientens allmänna hälsa och omgivning tas med i beräkningen.

Studien lyfter fram ambulanspersonalens viktiga roll i att bedöma patienter med ospecifika symtom och säkerställa att de som verkligen behöver sjukhusvård får det. Samtidigt framhåller forskarna behovet av vidare forskning kring beslutsprocesser vid bedömning av patienter och hur man bäst kan förbättra vården för dessa patienter.

Källor: Ivic-Morén et al. “Serious conditions among conveyed and non-conveyed patients presenting with nonspecific chief complaints to the ambulance service,” BMC Emergency Medicine, 2024.

https://link.springer.com/content/pdf/10.1186/s12873-024-01106-7.pdf

Om författarna

Robert Ivic-Morén, huvudförfattare och korresponderande författare, är huvudknuten till Röda Korsets Högskola. Tillsammans med medförfattarna Katarina Bohm, Veronica Vicente, Emelie Arvidsson, Maaret Castrén och Lisa Kurland, har de genomfört denna studie för att belysa och förbättra ambulanspersonalens bedömning av patienter med ospecifika huvudklagomål. Flera av författarna har tidigare publicerat forskning inom prehospital vård och akutmedicin, vilket stärker deras bidrag till detta viktiga område