Anna Rosenberg visar runt i ambulansens lokaler i Kungsbacka. Det är lugnt och behagligt i de allmänna utrymmena.
Gymmet är välutrustat och lunchrummet stort och välkomnande. Det är inte många personer inne på morgonen. Personalen tvättar bilarna på gården.
Anna Rosenberg demonstrerar utrustningen i bilarna och berättar att hon som chef ibland åker med på uttryckningarna.
– Det händer att jag åker med för att se hur verksamheten fungerar. Själv har jag lite erfarenhet av vården. Jag är utbildad vårdbiträde och arbetade på Halmstads sjukhus som ung, säger hon.
9 000 sökande till 200 platser
Hon sökte till polishögskolan i början av 90-talet, en tid då det var svårt att komma in. Antagningskraven var höga, många ville komma in.
På 200 platser fanns det över 9 000 sökande. Anna var en av dem som fixade uttagningen.
– Min syster sökte samtidigt, och hon klarade inte syntestet, så hon fick bli läkare istället.
Hon är överläkare på ortopedin nu, och klarar av att operera, men polis kunde hon inte bli med den synen, säger Anna Rosenberg och skrattar.
Själv blev hon hedrad när hon blev antagen, och ett extra plus var att utbildningen på den tiden var betald och gav en inkomst. Redan då hade hon en drivkraft som byggde på att hjälpa människor.
– Jag ville ha ett samhällsuppdrag och känna att jag gjorde något gott. Det är samma här på ambulansen, jag vill jobba med någonting bra. Det är viktigt för mig att arbeta med något jag tror på.
Utbildad jurist
Som polis har Anna Rosenberg haft en rad olika tjänster.
Hon har varit ingripande polis, ordningspolis, spanare, utredare och presstalesman.
Hon har också haft en traineetjänst för högre chefstjänster hos länspolismästaren. Där fick hon ett högre mål att sträva efter.
– Jag insåg att jag ville ha en chefstjänst, och då är det meriterande att vara jurist, säger hon.
Under 4,5 år studerade Anna Rosenberg alltså juridik på Handels i Göteborg, samtidigt som hon hade kvar sin tjänst på polisen. Under längre tentaperioder såg hon till att vara ledig, men annars kombinerade hon studier och heltidsarbete.
Hon medger att det var högt tempo, juridikstudier är tidskrävande, men hon klarade alla tentor på första försöket.
Vid uppsatsskrivningen blev det tufft att hinna i tid, men det gick bra och hon tog sin examen. Till skillnad från många av skolkamraterna hade Anna inget sug efter att börja på en advokatbyrå.
– Nej, jag har alltid trivts med att arbeta på offentlig förvaltning. Det är återigen samhällsuppdraget som lockar. Man känner att man gör något bra.
Stor skillnad
De sista två åren som polis arbetade Anna Rosenberg som chef på stöd/service och ställföreträdande chef för lokalpolisen i Kungsbacka, men den mesta delen av karriären genomfördes i Göteborg.
– Det är stor skillnad mellan att arbeta i storstadsområde och på mindre orter. Här läggs ärenden inte ner i samma utsträckning som i storstäder, och man åker på fler saker här som ordningspolisen inte hinner med annars, säger hon.
Anna Rosenberg trivdes bra under alla år som polis. Hon träffade sin man i tjänst, och han arbetar fortfarande som kommissarie.
– Det händer att vi pratar jobb hemma, absolut, men det är mycket om kolleger och så, säger hon. Även om hon saknar sina gamla arbetskamrater så ångrar hon inte att hon bytte arbetsplats.
Många likheter
Det var ett spontant beslut hon tog när hon såg annonsen om tjänsten som avdelningschef på ambulansen och bestämde sig för att söka.
– Jag vet inte om de tyckte det var en bra merit att jag hade en bakgrund i polisen, men jag fick i alla fall jobbet. Mycket är likt, jag känner igen årscykeln, dataprogrammen och så vidare, säger hon.
Hon är nu chef över drygt 40 personer och ansvarar för driften och personalen. Till arbetsuppgifterna hör lönesamtal, ledningsmöten, avlastningssamtal och planering.
Fem mil till ”vårt” sjukhus
Ambulansen i Kungsbacka har en speciell situation, eftersom de allra flesta körningarna går till Varbergs sjukhus, fem mil söderut.
Detta trots att Göteborg ligger hälften så långt bort, åt andra hållet.
Kungsbacka tillhör Hallands län och det är endast vid livshotande situationer som principen närmaste sjukhus gäller. Det gör att många körningar tar ungefär två timmar totalt.
– Den här situationen känner jag igen från polisen. Är det tal om resursökning så ska den ofta till mitten av länet vilket betyder Varberg, trots att Kungsbacka är större, säger Anna Rosenberg.
Den högpresterande chefen försöker koppla bort arbetet på fritiden, och det gör hon effektivt genom att ägna sig åt ridning.
Hon bor på en gård nära stationen, där familjens fyra egna hästar samt fyra inackorderingar står. Hon tävlar själv i dressyr, och dottern Elvira är med i juniorlandslaget i fälttävlan.
Detta innebär många timmar ute på vägarna och långa resor som Anna Rosenberg numera slipper på jobbet.
Flera utlandsuppdrag
Under tiden på polisen hade hon vissa utlandsuppdrag.
2004 var hon under en period i Kosovo för FN:s räkning och utbildade de internationella poliserna. Hon instruerade i skytte och andra ämnen som ingick i introduktionsprogrammet.
Därefter deltog hon i ett projekt som Sida hade i Nicaragua, och hade liknande uppgifter.
– Där kan man verkligen tala om att göra skillnad. Jag tror dessutom att det är positivt för världsfreden att samarbeta över gränserna.
– Jag kunde också känna en stolthet över hur långt svensk polis faktiskt har kommit, och hur modern vår organisation är jämfört med många andra länders, avslutar Anna Rosenberg. ■
TEXT: Mia Sandblom FOTO: Mia Sandblom och privat