Den exakta statistiken för överlevande personer som fått hjärtstopp där SALSA-larm utfärdats är inte helt klar för 2013, men statistiken visar att Stockholmspolisen hjälpt till att rädda åtminstone 110 liv, säger Peter Bjurén, länskoordinator för arbetet med Salsa hos Stockholmspolisen.
När någon ringer in till SOS Alarm med ett misstänkt hjärtstopp grupperas larmet i det som kallas SALSA-larm. Det innebär att polis, räddningstjänst och ambulans larmas samtidigt, för att få så många resurser som möjligt på plats.
Över 300 hjärtstopp. Under 2013 åkte Stockholmspolisen på drygt 900 SALSA-larm, av dessa var över 300 skarpa, det vill säga konstaterade hjärtstopp eller akuta pågående hjärtinfarkter.
– Överlevnaden efter 30 dagar då en person fått hjärt- och lungräddning av exempelvis en polis har ökat kraftigt det senaste 10 åren. År 2004 var överlevnaden cirka fyra procent och nu 10 år senare är överlevnaden över 15 procent, säger Peter Bjurén.
I dagsläget har Stockholmspolisen 105 stycken hjärtstartare, eller så kallade defibrillatorer och sedan hösten 2012 är samtliga polisdistrikt i länet med i projektet. Idag är det inte bara vanliga polisbilar som är utrustade med hjärtstartare eller så kallade, defibrillatorer. Nu har också Sjöpolisen, Polisflyget, Tunnelbaneenheten och Länstrafiken hjärtstartare och inom kort kommer pikétenheten i Stockholm att delta.
Överlevnaden där polispatrull larmats på ett SALSA-larm har enligt Peter Bjurén också ökat stadigt.
– Från 2009 har överlevnaden stigit från cirka 9 procent till idag då överlevnaden är över 20 procent, säger han.
Snabbt framme. Anledningen till den stigande kurvan är bland annat att man införde SALSA-larm i Stockholm och att allt fler defibrillatorer finns ute i utryckningsfordon.
– Eftersom vi ofta är ute och rullar på stan kan vi väldigt snabbt vara framme när hjälpen behövs, säger Peter Bjurén.
– I cirka 33 procent av fallen har en polispatrull varit de som varit först på platsen. Mediantiden från larm till framme på plats var i de centrala delarna av Stockholm 6 min för polisen jämfört med 8 min för ambulans. Två minuter kan vara livsavgörande för en person, säger Peter Bjurén.
Förebild. Stockholmspolisen är sedan länge ledande inom Polisen vad gäller livräddning vid hjärtstopp och har varit en förebild för andra polismyndigheter i landet.
– Det är roligt att fler och fler börjar visa intresse och vill haka på trenden. Göteborg har börjat i mindre skala och kommer förhoppningsvis att bygga ut sin verksamhet till Västra Götaland.
En annan myndighet som börjat med verksamheten är Halland som bestämde sig att gå med i SAMA, den nationella benämningen för SALSA.
I Halland ordnade man snabbt fram hjärtstartare, utbildade instruktörer och sin personal och sedan december 2013 är Halland på banan i full skala, säger Peter Bjurén.
Text: Maria Moustakakis, Stockholmspolisen Foto: Stockholmspolisen
Text: Maria Moustakakis, Stockholmspolisen