Fler regioner och landsting på väg att införa SMSlivräddare


I nuläget finns SMSlivräddare i Stockholms läns landsting, Västra Götalandsregionen och i Köpenhamn som TrygFonden Hjerteløber. Men Sörmland och Västmanland är på väg att ansluta sig till tjänsten. Även andra regioner och landsting visar intresse.
– Det finns ett stort nationellt intresse och tjänsten utvecklas hela tiden, berättar Christopher Lundberg, som jobbar med projektet i Västra Götalandsregionen.

Bakgrund till projektet

Idén föddes 2007 och innovationen började som en SMS-tjänst som har utvecklats till en applikation för smarta telefoner.
– Forskningsprojektet SMSlivräddare drivs av Centrum för Hjärtstoppsforskning vid Karolinska Institutet/Södersjukhuset. Västra Götalandsregionen ingår som en del av forskningsprojektet. Forskningen påbörjades för cirka 10 år sedan och ska pågå fram till 2020, berättar Christopher Lundberg.
Idén till SMSlivräddare fick Leif Svensson, professor och forskare vid Södersjukhuset, när en kollega visade honom appen ”Hitta din närmsta pizzeria”.
Vid denna tidpunkt hade Leif Svensson nyligen varit med om ett hjärtstopp som inträffat utanför den buss som han satt i, på väg till sitt arbete på Södersjukhuset.
När Leif kom till sitt arbete fick han höra att en kvinna avlidit på den plats där bussen stått stilla ett tag. Då förstod Leif att han befunnit sig en mycket kort bit från ett hjärtstopp, utan att få en chans att ingripa.
Leif Svensson och hans forskarteam ligger bakom en rad viktiga framsteg inom hjärtstoppsforskningen – och hela kedjan som räddar liv.

Frivilliga Livräddare rycker ut

I dagsläget har runt 26 000 svenskar regi-strerat sig i appen som frivilliga livräddare.
Samverkan 112 får en pratstund med Christopher Lundberg som är verksam på Koncernkontoret, utförarstyrning och samordning, Team Prehospital Samordning i Göteborg. Vi tar det från början.
– En förutsättning för att delta som SMS-livräddare är att man är 18 år och har gått en kurs i hjärtlungräddning.
– Appen SMSLIVRÄDDARE finns i Appstore (iPhone-telefoner) och i Google play (Android-telefoner). Registrering sker direkt i appen.
– I programvara Heartrunner kan vi till exempel se att 71% av livräddarna har en iPhone och 29% en Android-mobil.
– Utöver att bli larmad för att göra HLR, kan livräddaren också bli larmad för att hämta närmsta hjärtstartare.
– Det är viktigt att livräddarna alltid har den senaste appversionen. Enklast är att ställa in automatisk hämtning av appar på sin telefonen.
– Appens platstjänst måste vara aktiverad för att vår platsbaserade teknik ska veta var livräddaren befinner sig.
– Den som inte har möjligt att springa på ett larm, trycker på nej-knappen när larmet kommer. Då registrerar systemet livräddaren som inte tillgänglig.
– Den som registrerat sig som frivillig SMSlivräddare och befinner sig i närheten av ett misstänkta hjärtstoppet får larmet direkt från SOS Alarm, säger Christopher och tillägger;
– Antalet SMSlivräddare som får ett larm – med en tillgänglighetfråga – är maximerat till 30 per utlarmningstillfälle.

Hjärtstartarregistret

I dagsläget finns det över 40 000 sålda hjärtstartare i Sverige. Endast en tredjedel är registrerade i Hjärtstartarregistret. Ett nationellt register för de hjärtstartare som finns tillgängliga utanför sjukhus.
– Om hjärtstartaren inte är registrerad i Hjärtstartarregistret, då blir placeringen inte tillgänglig för våra SMSlivräddare. Det finns exempel då människor inte fått rätt hjälp trots att hjärtstartare funnits i närheten. Det är förstås mycket positivt att antalet hjärtstartare blir allt fler i landet men problematiskt att så många, inte är registrerade säger Christoper.

SMSlivräddare

Information och rekrytering sker huvudsakligen av landets HLR-instruktörer.
– De flesta SMSlivräddarna har fått sin HLR-utbildning på arbetsplatsen.
– Det är fler kvinnor än män.
– Och livräddarna är vanligtvis i åldersspannet 25-45 år, berättar Christoper och
tillägger;
– Vi är ute och föreläser cirka två gånger per vecka i Västra Götalandsregionen.
uppföljning
Varje larm och händelse följs upp med stor noggrannhet.
– Vi kan konstatera hög träffsäkerhet i larmen, när vi stämmer av med ambu-lansjournalerna. Och vår SMSL-programvara förmedlar fantastisk information i realtid, avslutar Christoper Lundberg. ■

Text och Foto: Sven Åsheden


 

ANNONSER