Sjöräddningshund prisad


Salts framgång ger skall i hundvärlden. Sjöräddningshunden har utsetts till Årets tjänstehund av Svenska Brukshundsklubben.

Salt, en Australian Shepherd med husse Rikard Kullenberg, har vunnit priset på 5000 kronor som nyligen delats ut i kategorin Årets tjänstehundsekipage vid Svenska Brukshundsklubbens, SBK:s, kongress.Sjoraddningshund-2

Priset får de främst för insatsen som gjordes julafton 2015. Då larmades de och ett annat hundekipage till Stockholms skärgård tillsammans med Sjöräddningssällskapet, från station Munsö, liksom sjöpolis, kustbevakning och Sjöfartsverkets räddningshelikopter.

En fiskare hade anmälts saknad. Efter flera timmars sökande fick Salt vittring från en brygga och markerade ut i vattnet där fiskarens kropp hittades under ytan 50 meter ut från land.

– Det blev en mycket tragisk utgång. Jag hoppas dock att vi underlättat de anhörigas sorgearbete eftersom vi ändå hittade honom så snabbt, säger Rikard Kullenberg.

Till vardags jobbar han inom IT-branschen. På fritiden är Rikard sedan flera år engagerad inom Sjöräddningssällskapet och han är även befälhavare på en av sällskapets båtar.

Strax efter att Salt gjort entré i den Kullenbergska familjen, fick Rikard reda på att Sjöfartsverket sökte hundar för utbildning i sjöräddningssyfte, vilket betyder att hunden även lär sig söka från båt. Rikard bestämde sig för att söka och klarade sig igenom grovgallringen med 30 sökande ekipage till åtta kursplatser. Efter 18 månaders utbildning var det till slut tre ekipage kvar som certifierades av Sjöfartsverket ,  ett av dem var Rikard och Salt.

Husse tränar Salt en till två dagar i veckan och varje år görs en funktionskontroll av kapaciteten.

Nu har hunden blivit fyra år och i generella termer kan en sjöräddningshund vara aktiv för uppdrag till åtminstone tio års ålder.

– Vi har det väldigt kul ihop. För mig känns det extra betydelsefullt att få hjälpa människor i nöd, summerar Rikard Kullenberg.

Förfrågan om behov av sjöräddningshund, som vidareutbildats från räddningshund, presenterades för några år sedan av Svenska Brukshundsklubben, SBK, inför Sjöfartsverket.

– Vi tyckte att idén lät intressant och inledde ett pilotprojekt där SBK skulle utbilda hundarna, säger Noomi Eriksson, ställföreträdande GD för Sjöfartsverket.

SBK ansöker sedan om utbildningsstöd av hundarna hos MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap.

Sjöfartsverkets ambition är att ha sjöräddningshundar på strategiskt utvalda platser i landet. Närmast står västkusten på tur. Därnäst finns planer på sydöstra Skåne och Umeå i norr.

– Vår erfarenhet är mycket positiv av sjöräddningshundarna och de är ett värdefullt komplement i vår räddningsverksamhet, summerar Noomi Eriksson.

Bildtext: En sjöräddningshund får lära sig att söka från båt. Det är skillnaden från en vanlig räddningshund.  Salt med husse Rikard Kullenberg trivs bra ihop.

FAKTARUTA

Egenskaper

Hundrasen spelar mindre roll.

Viktigast är att hunden har mental stabilitet och figurantintresse, det vill säga tycker om att söka efter människor.

Hunden kan dels användas för att hitta personer alternativt säkra att personerna inte finns på vissa delar av ett större olycksområde.

Sjöfartsverket har fyra sjöräddningshundar. Satsningen är ett samarbete mellan Sjöfartsverket, Svenska Brukshundsklubben och Svenska Sjöräddningssällskapet. Det är andra gången som en sjöräddningshund får denna utmärkelse.

Utbildningen kostar 100 000 – 150 000 kronor och betalas av MSB.

Källa: Sjöfartsverket