Önskeambulans för svårt sjuka i Israel

Historien bakom Önskeambulansen börjar i vänskapen mellan två kvinnor. En av dem var en äldre, mycket svårt cancersjuk dam och den andra en yngre kvinna vid namn Yael Gera. Då den svårt sjuka kvinnan fick ett barnbarn och ville besöka honom, beslutade sig Gera för att hjälpa henne. Patienten, tillsammans med all medicinsk utrustning, placerades i Geras privatbil och så gav de sig av. Under resan försämrades emellertid hälsoläget rejält och några dagar senare avled patienten, bland annat till följd av den riskfyllda färden i privatbilen.

Fokus på bekvämlighet
Några veckor senare var Gera på besök i Holland och fick höra talas om ett projekt där svårt sjuka människor kan få hjälp i liknande situationer. Hon tog med sig idén tillbaka till Israel och så föddes den israeliska Önskeambulansen.
– Först letade vi efter en lämplig ambulanstyp, berättar Assi Dvilanski vid den israeliska ambulansorganisationen och den som var ansvarig för projektet kring Önskeambulansen. Det viktigaste var inte att ambulansen skulle kunna åka fort, utan att det skulle vara så bekvämt som möjligt för patienten. Vi bestämde oss till slut för en ambulans av märket Mercedes, som är anpassad för flera timmar långa resor.

– Därefter utrustade vi Önskeambulansen med en respirator och annan avancerad medicinsk utrustning, kylskåp för mat och mediciner samt en specialbyggd säng som inte skakar oavsett vägunderlag, fortsätter Dvilanski. Dessutom finns det en kamera på ambulansens tak och patienten kan, med hjälp av denna, se omgivningen på en plasmaskärm. För att komma ut ur Önskeambulansen används en speciell hissanordning och patienten har även tillgång till en rullstol med särskilt vida luftfyllda däck, som till och med kan ta sig fram i sand.
Ambulansen kostade sammanlagt cirka 2,5 miljoner kronor och denna summa stod svenska donatorer för.
– Vi är mycket tacksamma för det ekonomiska bidraget från Sverige, utan vilket detta projekt inte skulle ha kunnat förverkligas, säger Dvilanski med rörd stämma.
– Målet med Önskeambulansen är att uppfylla mycket svårt sjuka människors önskningar och drömmar, poängterar Dvilanski. Detta speciella fordon tar patienterna till heliga platser, sportevenemang, kulturella uppträdanden, stranden, familjefestligheter eller dylikt – allt efter patientens önskemål. Tack vare Önskeambulansen kan de sjuka uppfylla sina drömmar trots att de är sängbundna.

Kostnadsfritt
– Önskeambulansen ger mycket svårt sjuka en möjlighet att vara med om glada och normala upplevelser, som en hälsosam person ser som självklara, men som blir omöjliga då en person är sängbunden, framhåller Eli Bin, chefen för den israeliska ambulansorganisationen. Arbetet med detta projekt lärde oss alla en lektion i optimism och viljestyrka. Det är uppenbart att en resa med Önskeambulansen ger de sjuka och deras anhöriga kraft att kämpa vidare.

– Det är kostnadsfritt att använda Önskeambulansen och så fort den efterfrågas, kontaktas patientens läkare och ambulansen görs i ordning enligt de individuella behoven, förklarar Dvilanski. Inom 48 timmar är ambulansen redo, men i vissa fall har detta tyvärr inte varit tillräckligt snabbt, då det alltid handlar om mycket sjuka personer.
Leah Bouron, från Rishon LeZion i centrala Israel, är en av dem som har kunnat utnyttja Önskeambulansen. Några månader före sin 70-årsdag drabbades hon av hjärtstillestånd och ett par dagar därefter dessutom av ett slaganfall. Sedan dess är hon sängbunden och kan inte lämna sitt sjukhem på grund av all medicinsk utrustning hon är i ständigt behov av. Den jämna födelsedagen ville Bourons barn dock att hon skulle fira i hemmet, tillsammans med barn och barnbarn och därför vände de sig till de ansvariga för Önskeambulansen.

Fick sin dröm uppfylld
– Personalen arbetade mycket professionellt och de hjälpte oss med allt från planeringen till genomförandet, minns Keren Azar, en av döttrarna, med glädje. Dessa änglar skötte allt mycket smidigt och min mamma fick en fyra timmar lång fantastisk upplevelse. Hon fick komma tillbaka till sitt hem, möta alla sina närmaste och krama om alla. Jag är ytterst tacksam för att vi fick uppleva denna dag och alla de underbara minnen min mamma och vi andra har från 70-årsdagen, avslutar Azar entusiastiskt.
Sara Malichi, en svårt cancersjuk kvinna från Tiberias i norra Israel, drömde länge om att besöka Jerusalem en sista gång. Hon fick sin dröm uppfylld tack vare Önskeambulansen. Utan detta specialfordon och dess personal skulle det inte ha varit möjligt, berättar hennes son Jehuda:

– På vägen till Jerusalem försämrades plötsligt min mors hälsotillstånd, men sjukvårdarna lyckades stabilisera läget och vi kunde fortsätta resan. Väl framme i Jerusalem besökte vi bland annat Klagomuren (Västra muren) och det israeliska parlamentet. Alla vi syskon var tillsammans med vår mor och det kändes nästan som under vår barndoms familjeutflykter. Min mor återvände hem mycket lycklig tack vare Önskeambulansen.

– Av alla tackbrev att döma, är Önskeambulansen mycket uppskattad, säger Dvilanski avslutningsvis. Vi förstår att vi fyller en mycket viktig funktion och hoppas kunna hjälpa många fler.

Text: Elliot Turvall  Foto: Magen David Adom

ANNONSER