jagade polisbil – döms till fängelse


SMÅLANDSPOSTEN skriver:

”Det är inte styrkt att han i något läge haft annat uppsåt än att få polisbilen att stanna. Det har inte heller framkommit att polisbilen vid något tillfälle rent faktiskt skulle vara nära en olycka”, skriver Växjö tingsrätt i domen, och tillägger:

”Tingsrätten finner att det inte visats att gärningen medfört en sådan konkret fara för att människor skulle avlida som skulle medföra att gärningen är att rubricera som ett grovt brott”.

Under rättegången framhöll åklagaren, för att förmå domstolen att rubricera brottet som grovt, att det även fanns risk för att en polisbil värd omkring en miljon kronor skulle förstöras. Men inte heller det argumentet godtogs av rätten.

Dessutom beslutade Växjö tingsrätt att lämna tillbaka personbilen, som användes vid brottet, till den dömde 37-åringen. Åklagaren ville att bilen skulle förverkas, men tingsrätten konstaterar att det inte finns en tillräckligt konkret återfallsrisk.

37-åringen döms för blåljussabotage till åtta månaders fängelse och han släpptes från häktet direkt efter rättegången. Om brottet rubricerats som grovt hade minimistraffet varit två års fängelse.

Allt talar för att det var hedersbrottslighet som gjorde att kvinnan och hennes barn förföljdes även när de skyddades i polisbilen i mitten av december. Paniken som rådde i Lessebo sedan släktingar och bekanta till den utsatta kvinnan anlänt är väl beskriven i förundersökningen.

Poliserna bestämde sig för att omedelbart lämna platsen med den utsatta kvinnan och barnen. Men två personbilar körde efter, blinkade med helljus för att förmå poliserna att stanna – samtidigt som passagerarna i polisbilens baksäte skrek i panik.

Poliserna slog på blåljus och sirener för att få fri väg samtidigt som de begärde förstärkning av alla tillgängliga patruller. Polisen som körde polisbilen beskrev att både han själv och kollegan var ”chockade efter händelsen”.

TEXT: Daniel Johansson, Smålandsposten. daniel.johansson@smp.se         FOTO: Arkivfoto Samverkan 112


 

ANNONSER