Åtalas för över 200 smugglings- resor


En 58-årig man från Landskrona misstänks ha smugglat stora mängder vin, öl och sprit vid totalt 209 resor till Tyskland. Omräknat till starksprit motsvarar den smugglade alkoholen nästan 15 000 liter. Idag åtalas han i Malmö tingsrätt för grovt smugglingsbrott och riskerar ett flerårigt fängelsestraff. Ytterligare åtta personer åtalas för inblandning.

– Det här är ett av de största fallen vi har utrett där smugglaren ägnat sig åt så kallad myrtrafik som innebär upprepade smugglingsresor med personbil. I det här fallet har mannen också bytt bil flera gånger, allt för att gå under vår radar, säger Oscar Lindvall, aktionsgruppledare vid Tullverket.

Togs på bar gärning
10 september i år greps mannen av Tullverket utanför Landskrona. Han togs på bar gärning när han skulle sälja alkoholvaror som inhandlats i Tyskland samma dag. Mannen misstänks ha ägnat sig åt den systematiska, storskaliga smugglingen under ett par års tid. Samtidigt har han erhållit ersättning från Försäkringskassan och förundersökningsmaterialet kommer att överlämnas till Försäkringskassan.
– Det är allvarligt när våra gemensamma trygghetssystem utnyttjas. Dessvärre är det inte ovanligt att personer som ägnar sig åt den här formen av smuggling samtidigt uppbär ersättning från Försäkringskassan, säger Oscar Lindvall.

Fler åtalas
Den huvudåtalade krävs också på 614 000 kr som han beräknas ha tjänat på brottsligheten. Mannens hustru åtalas för medhjälp till grov smuggling för att vid åtminstone 62 tillfällen ha upplåtit sitt bankkonto till honom. Även deras son åtalas för grov smuggling av alkoholvaror vid sju tillfällen. Ytterligare sex personer åtalas för att vid olika tillfällen ha köpt de insmugglade alkoholvarorna.

Kontaktuppgifter: Oscar Lindvall, aktionsgruppledare Tullverket: 040-661 33 31
Tullverkets presstjänst: 0771–450 590


 

ANNONSER