Ryskt multifordon – som ambulans


”Shaman” är ett ryskt stort och starkt ambfibiskt terrängfordon utrustat med åtta lågtrycksdäck och åttahjulsdrift. Fordonet har ett unikt styrsystem. 

Föraren kan välja mellan tre lägen: framhjulsstyrning, bakhjulsstyrning eller alla hjul i en riktning. Klarar hastigheter mellan 2 – 70 km/h. Lågtrycksdäck, fjäder- och stötdämpare säkerställer bekväm komfort även i ojämn terräng. Jämförbar med svävare. Åttahjulsdesignen utjämnar stötar och den energiupptagande upphängningen dämpar vibrationer.

Däcktrycket justeras automatiskt efter terräng- och trafikförhållande. Ju högre hastighet, desto högre däcktryck. Minsta tryck är 0,05 atm (Atmosfär) vilket i stort sett motsvarar 0 (noll) Bar. Skonsamt vid körning i känslig natur.

En hydraulisk propeller med snabbkoppling gör det möjligt att ta sig fram även över större och djupare vattendrag med en hastighet av cirka 4 knop.  När fordonet lämnat vattnet demonteras den hydrauliska propellern.

Motor: IVECO 3,0-liters F1C, med 150 hk. Genomsnittlig bränsleförbrukning: 25 liter/100 km.

Text: Sven Åsheden. Källa och bilder: Avtoros, Russia.

 

ANNONSER