Ambulansflyg för 700 miljoner


SVT Nyheter Värmland skriver: Investeringarna är enorma. Bara de sex jetplanen kostar cirka 720 miljoner kronor i inköp, enligt KSA:s ordförande Ola Karlsson i Karlskoga.

– Jag hade helst sett att vi hade en extern operatör som drev flygbolaget som vi handlade upp av, nu visade det sig att det inte var möjligt av kostnadsskäl och tidsskäl, säger Ola Karlsson.

Därför ändrades inriktningen i somras efter ett beslut av politikerna i KSA som i praktiken innebär att regionerna själva kommer driva ett flygbolag med ambulansflyg.

”Medicinsk kompetent organisation”

Fredrik Larsson (M), regionråd i Värmland, säger att länet kommer ha nytta av flygambulanserna av flera skäl.

– Dels för att vi kommer ha tillgång till en medicinsk kompetent organisation som kan transportera värmlänningarna mellan olika sjukvårdsinrättningar när man har det behovet. Vi kommer också ha nytta av det för att det sker en samordning i hela landet som gör att det här ska bli en så effektiv verksamhet som möjligt.

Olle Westholm, som är pensionerad upphandlare i Jämtland ger en helt annan bild av situationen.

– Pengarna till de här investeringarna finns inte, det är lånade pengar. Regionerna blöder ekonomiskt, jag vill likna det här med en ekonomisk härdsmälta, säger Olle Westholm.

”Ska inte ha politiker som leker flygbolag”

Och Henrik Johansson (L) anser att satsningen inte gynnar de boende i till exempel Värmland.

– Vi ska inte ha politiker som leker flygbolag, det blir aldrig bra, säger han.

Ola Karlsson menar att de får leva med att det finns kritiker som anser att man borde gjort på något annat sätt.

– Mitt och styrelsens uppdrag är att få det här så effektivt som möjligt och så bra för patienterna som möjligt.

Utgår från Umeå, Stockholm och Göteborg

Flygplanen som börjar levereras i april nästa år ska vara placerade vid baser i Umeå Airport, Arlanda och Landvetter där det ska finnas bemanning dygnet runt.

Nu pågår upphandling och rekrytering av av piloter, flygbesättning, sjuksköterskor och annan personal. Dessutom pågår förhandlingar om hangarer och andra investeringar som måste göras.

Källa: SVT Nyheter Värmland


 

ANNONSER