Chatt och bilder nya verktyg för nödnumret 112 i framtiden

– Att skicka en bild kan vara ett mycket mer direkt sätt att förmedla hur en brand har utvecklats, eller hur extrema väderförhållanden påverkar exempelvis människor och trafik. Informationen kan hjälpa SOS-operatören att snabbt kunna larma ut rätt resurser, säger Maria Khorsand, VD SOS Alarm.

– Direktkontakten med en annan människa, SOS-operatören, i en akut situation ska inte underskattas. Det är människorna som utgör SOS Alarms ”DNA” – alla de som ringer oss i nöd, och alla de medarbetare som varje dag arbetar för att skapa ett tryggare Sverige för alla. Men tekniken kan vara ett oerhört viktigt komplement. Idag sker kontakten nästan uteslutande via telefonsamtal, men många skulle säkert uppskatta möjligheten att kommunicera med SOS Alarm via sms eller en chatt, fortsätter Maria Khorsand.

– Allmänheten har ett mycket högt förtroende för SOS Alarm och vår förmåga att bistå dem i akuta situationer. Med det följer också höga förväntningar. I vår roll som navet som skapar trygghet och säkerhet krävs att vi tänker framåt och tar vara på de nya möjligheter som tekniska lösningar kan ge, avslutar Maria Khorsand.

Övriga betydande händelser under 2015 i urval

  • Nationell mottagning implementerad. Nu kan alla 112-samtal besvaras av samtliga SOS-centraler, oavsett varifrån i landet man ringer i från.
  • Ny grundutbildning som höjer kvaliteten och förstärker vårdkunskapen för SOS-operatören.
  • Framgångsrika avtalsdiskussioner med kommunala räddningstjänsten – 80 procent av SOS Alarms avtal om- eller nyförhandlades.
  • SOS Alarm gick återigen in som leverantör på marknaden för Trygghetslarm
  • Ny varumärkesplattform som gett målbilden ”Ett tryggare Sverige för alla”.

SOS Alarms digitala årsberättelse

SOS Alarm publicerar sedan 2013 en digital årsberättelse för att minimera miljöpåverkan och öka läsupplevelsen. Årsberättelsen finns påhttp://2015.sosalarm.se med en nedladdningsbar årsberättelse som pdf. På siten för årsberättelsen finns förutom verksamhetens ekonomiska resultat även läsvärda artiklar, filmer och podcasts. Även 112-rapporten med 112-statistik över verksamhetsåret samt Patiensäkerhetsrapporten finns att ladda ned på siten.

ANNONSER