Polisens första SALSA-larm på Gotland

Polisen ryckte ut med blåljus och var på plats efter en minut och började genomföra sin första livräddning vid hjärtstopp på Gotland. Polispatrullen hade bara ett par dagar tidigare fått utbildning och inledde en hjärt- och lungräddning på en sjuk och livlös man i 40-årsåldern. Ambulansen kom till platsen omkring fem minuter senare och samarbetet med räddningstjänsten att rädda liv inleddes.

– De första minuterna är oerhört viktiga. För varje minut som går minskar överlevnaden med tio procent. Om inte polisen varit på plats så snabbt hade överlevnaden minskat med 50 procent. Med tanke på att det endast finns tre ambulanser på ön så är Gotland betydligt mer hjärtsäkert idag, säger Peter Bjurén ansvarig för SALSA-livräddning vid Polisen och Region Stockholm.Polisen-1

Polisen på Gotland har redan hunnit rycka ut på ett par salsa-larm vid hjärtstopp, utanför sjukhus, för att rädda liv. Det var i början av februari som poliser i yttre tjänst på Gotland fick utbildning enligt salsa-konceptet i Stockholm och fem hjärtstartare i sina polisbilar. I Stockholm har överlevnaden vid hjärtstopp utanför sjukhus ökat från fyra till 12 procent sedan starten för tio år sedan.

– Alla är nöjda med att polisen snabbt kan vara på plats och att samarbetet med vårdpersonal och ambulans fungerar bra. Det här lovar gott inför sommarsäsongen för då kommer det väldigt mycket folk till Gotland, säger Peter Bjurén.

Källa: Polisen Gotland

SALSA = Saving Lives in the Stockholm Area

ANNONSER