Flera yrkesgrupper måste kunna arbeta tillsammans

Flera landsting har agerat utifrån tron att en akademisk utbildning i alla lägen ger en högre kvalitet för patienterna än en yrkesutbildning. Men då har man glömt bort att de olikaSven_korrad yrkesgrupperna har, och kan ha, olika kompetenser och kan ansvara för olika delar inom exempelvis ambulanssjukvården.
Idag finns en påtaglig sjuksköterskebrist både hospitalt och prehospitalt, och det framtida behovet kan bli helt omöjligt att täcka med endast sjuksköterskor.
Vad kan då göras inom exempelvis ambulanssjukvården? Modellen kan vara att det i kompetenshänseende finns en medicinsk och en teknisk spetskompetensväg.
Både specialistutbildade sjuksköterskor och undersköterskor med en akademisk anpassad påbyggnad, som i förlängningen kan leda fram till en högskoleexamen, behövs i den framtida sjukvården. Att hela tiden ersätta en yrkeskompetens med en annan tror jag inte riktigt på.

Min högst personliga uppfattning är att Riksföreningen för anestesi och intensivvård som har många medlemmar inom ambulanssjukvården och Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor (RAS) borde satsa på ett gemensam upprop för att utveckla den svenska ambulanssjukvården.
Byt konkurrens mot samverkan och bli starka tillsammans!

Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor har dragit igång ett riktigt bra projekt i Stockholm som benämns Ambulans 2015. En konferens och mässa för personal, leverantörer, innovatörer och forskare inom ambulanssjukvård i de nordiska länderna. Det blir premiär den 28-29 april nästa år. Tanken är att detta ska bli en mötesplats som administreras av ambulanspersonal och som vänder sig till all ambulanspersonal oavsett tillhörighet.

Ambulans SM 2014 är namnet på Sveriges nya topptävling i golf. Bakom tävlingen och den nya satsningen står KAKI, Karlskrona Ambulans Kamrat/Idrottsförening och Carlskrona Golfklubb.
Tävlingen avgörs den 27-28 augusti med ”kanonstart”och blir den första större tävlingen, för golfspelande ambulanspersonal i Sverige. Carlskrona Golfklubb bjuder alltid sina besökare på en utmanande 18-hålsbana med en fantastisk utsikt över Blekinges skärgård. Läs mer på sida 24

Hur såg det ut på din ambulansstation förr i tiden? Har du/ni några gamla foton att dela med oss? Tag då kontakt via telefon: 0454-300 800 eller på e-post: sven@s112.se

Sven Åsheden, Chefredaktör och ansvarig utgivare, sven@s112.se

ANNONSER