Här är Årets Sjöräddare

I år fick två räddningsuppdrag dela på utmärkelsen. En livsavgörande sjöambulanstransport av en fyra månader gammal bebis och en dramatisk räddning utanför Gotland, då en segelbåt gick till botten under en regatta. De frivilliga sjöräddarna kommer från RS Käringön, RS Böda och RS Vändburg/ Burgsvik.Sjöräddningen-2

– Det är fantastiskt roligt och hedrande att ha fått den här utmärkelsen. Det var en dramatisk sjöambulanstransport. Vi körde så fort säkerheten tillät för att rädda barnets liv. Den allra bästa belöningen är att allt slutade väl, säger Lars Samuelsson på RS Käringön, som var befälhavare på räddningsbåten som hämtade det sjuka spädbarnet en juninatt i somras.

Tack vare besättningens lokalkännedom, kunskap och snabba agerande kunde uppdraget koordineras så att barnet kom till ambulansen på bara 14 minuter, istället för en framkörningstid för ambulansen på 1,5 timmar. Det är ett bevis för hur viktig Sjöräddningssällskapets verksamhet är även när det gäller att kunna stötta upp med sjöambulans i skärgården. Under 2013 genomförde Sjöräddningssällskapet 502 sjöambulanstransporter.

Den andra insatsen som belönas skedde under en internationell havskappsegling, då en norsk segelskuta förliste i mycket hårt väder mellan Öland och Gotland. Räddningsbåtar från både Gotland och Öland var skickade till platsen. Personerna i den sjunkande båten räddades med helikopter, men Sjöräddningssällskapet ombads stanna kvar för att hålla koll på den förlista skutan. Då kom en holländsk segelbåt till platsen. Den holländska besättningen bestämde sig, trots sjöräddarnas avrådan, att gå ombord och försöka rädda olycksbåten. När den norska segelskutan gick till botten drogs en av holländarna med i djupet, men tack vare en mycket stark insats från de frivilliga sjöräddarna kunde de andra två räddas. Insatsen var en av förra årets 827 sjöräddningslarm.

Utmärkelsen Årets Sjöräddare är ett sätt att hylla frivilligheten, som har varit Sjöräddningssällskapets grundstomme ända sedan starten 1907. Sjöräddningssällskapets 2 000 frivilliga sjöräddare har jour dygnet runt, året om. De ställer upp med sin tid för att alla som vistas utmed vår långa kust och i våra stora sjöar ska känna sig trygga. De frivilliga sjöräddarna medverkar i över 70 % av all sjöräddning i Sverige.

ANNONSER