Luftens ambulans räddar skärgårdsboende

Helikopterplattan vid Danderyds sjukhus var stängd i fyra år innan den öppnades för flygtrafik igen den 5 mars i år.

– Det underlättar mycket för oss, säger piloten Anders Johnsson från Scandinavian AirAmbulance. Tidigare när vi var hänvisade till Karolinska fick vi ofta vänta i kö, eftersom det ibland var flera helikoptrar på ingång. Nu kan vi flyga in alla patienter som tillhör Danderyds sjukhus upptagningsområde hit, det avlastar självklart helikopterplattan på Karolinska och underlättar för alla inblandade. Och den största vinsten gör patienterna, som får snabbare vård på rätt sjukhus.

Varannan patient från Österåker. Mer än hälften av alla patienter som flygs in till DS med ambulanshelikopter kommer från Österåker. Andra välfrekventerade orter är Värmdö och Norrtälje men även Vaxholm, Ekerö och Haninge med flera. Många av patienterna är sommargäster. De vanligaste larmen handlar om bröstsmärtor, stroke och mindre trauman. Mer än varannan patient fördes till hjärt- eller medicinkliniken.

– Vi har haft helikopterplatta på Danderyds sjukhus i årtionden, med undantag av de senaste åren, och det känns som en självklarhet med tanke på att vi har stora avstånd och en skärgård i norra Stockholm, säger hjärt- och medicinklinikernas verksamhetschef Karin Malmqvist.

Optimalt omhändertagande. – Vi har dessutom en av landets största akutmottagningar, fortsätter Karin Malmqvist. Att vi får ta hand om patienterna direkt optimerar våra vårdkedjor och många av patienterna som kommer är multisjuka och redan kända på sjukhuset. När patienterna är akut dåliga går omhändertagandet mycket snabbt. Vi är väldigt glada att helikopterplattan har renoverats så att vi nu åter kan nyttja den på ett säkert sätt.

Danderyds Sjukhus är norra Stockholms akutsjukhus med ca 3 400 medarbetare. Hos oss får du vård som präglas av kvalitet och omtanke. I vårt uppdrag ingår även utbildning, klinisk forskning och utveckling, bl a i samarbete med Karolinska Institutet. Läs mer om oss på www.ds.se

Foto: Narkossköterskan Helena Lindström framför helikoptern från AirAmbulance AB

ANNONSER