Räddade livet med hjälp av drönare


Vilka är oddsen för att en läkare på väg till jobbet räddar livet på någon som fått hjärtstopp, med hjälp av en hjärtstartare − som kommer flygande med en drönare? Det var precis vad som hände Mustafa Ali, en av NU-sjukvårdens akutläkare. Händelsen väcker nu uppmärksamhet även utanför Sverige, som det första fallet där en hjärtstartare som flygs ut med drönare räddat liv.

Det var en dag i mitten av december och Mustafa Ali var på väg till arbetet på NU-sjukvårdens akutmottagning på NÄL i Trollhättan, där han gör sin ST-tjänstgöring som akutläkare.

Han tittade ut genom bilrutan och fick syn på en man som fallit ihop utanför sitt hus. Bredvid satt en kvinna, som såg ut att försöka skaka liv i mannen.

− Jag förstod genast att något var fel och rusade dit för att hjälpa till. Mannen hade inte någon puls och jag började med hjärt-lungräddning (HLR) och bad kvinnan att ringa 112 och larma in ett akut hjärtstopp.

Drönare landar med hjärtstartare

I avvaktan på att ambulanserna skulle komma fram fortsatte Mustafa Ali med HLR.

− Plötsligt, bara efter någon minut, såg jag något komma flygande ovanför mitt huvud. Det var en drönare med en hjärtstartare, som sjuksköterskan på Sjukvårdens Larmcentral skickat ut.

Tack vare hjärtstartaren kunde Mustafa Ali påbörja defibrillering för att få igång mannens hjärta. Det krävdes flera försök och andra livräddande insatser av honom och ambulanspersonalen, som vid det här laget anslutit till platsen.

Till slut började mannens hjärta slå igen och han kördes vidare med ambulansen till NÄL.

”Går inte beskriva känslan”

Efter att mannen lagts in på en sjukhusets hjärtavdelningar besökte Mustafa Ali honom. Han var då pigg och glad och kunde berätta att hjärtat stannat helt utan förvarning. Men han mindes inte något av händelsen förrän han vaknade upp på sjukhuset.

− Det finns inget bättre än att veta att en svårt sjuk patient har klarat sig, säger Mustafa Ali. Men när du är på sjukhuset har du ett team bakom dig. Nu var jag helt ensam och det är något helt annat. Det går inte beskriva känslan av att veta att allt gått bra och att mannen mår bra idag, säger Mustafa Ali.

Drönare ska skapa nytta i vården

Varje år drabbas cirka 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige. Trots en kraftig ökning av antalet hjärtstartare i samhället, är det fortfarande så få som en av tio som överlever ett hjärtstopp utanför sjukhus.

Drönaren med hjärtstartaren som flögs ut är en del i ett forskningsprojekt som Västra Götalandsregionen ingår i. Syftet är att se hur drönare kan skapa nytta och integreras i hälso- och sjukvården. Projektet pågår till april 2022 och leds av Sjukvårdens Larmcentral och Innovationsplattformen i Västra Götalandsregionen, i samarbete med Karolinska institutet i Stockholm.

Uppmärksammat första fall

Den unika händelsen där Mustafa Ali spelade en avgörande roll väcker nu stor uppmärksamhet bland forskare ända bort till USA och Canada, eftersom det är det första rapporterade fallet, där en hjärtstartare som flygs ut med drönare räddat livet på en person.

Text: Bodil Järnerot  /   vgrfokus@vgregion.se

Foto: Everdrone


 

ANNONSER