Prejade polisbil = Blåljussabotage


SMÅLANDSPOSTEN SKRIVER:

En 36-årig man bosatt i Lessebo, 35 km öster om Växjö, har häktats för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Brottet inträffade på riksväg 25 när en polisbil jagades i fatt och prejades efter ett relationsvåldsärende.

– Den misstänkte har stört polisverksamheten och framkallat fara för flera människors liv under det här händelseförloppet. Nu ska vi utreda alla omständigheter, säger åklagare Henrik Tjäder som leder förundersökningen.

Allt började med en hotfull situation i ett relationsärende mot en kvinna i Lessebo. Polisen tog med sig kvinnan som var målsägande för att hålla förhör med henne i Växjö.

– Polisbilen började då jagas av två bilar och blev ikappkörd. Poliserna kände sig så trängda att de slog på blåljus och siren när de körde med målsäganden från platsen. Bilarna försökte komma förbi polisbilen och till slut ställde sig en av bilarna framför poliserna på riksväg 25, säger Robert Loeffel vid polisen i region Syd.

Händelsen inträffade i söndags eftermiddag och ett stort antal polispatruller kallades till platsen för att få kontroll över den hotfulla situationen.

36-åringen som nu häktats av Växjö tingsrätt greps vid 16.30-tiden och har sedan dess varit frihetsberövad. Åtal ska vara väckt senast den 5 januari.

För första gången någonsin i Kronobergs län har en man häktats för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Ett av få brott som kan ge livstids fängelse.
36-åringen häktades under onsdagsförmiddagen misstänkt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och det är första gången som det skett i Kronobergs län. Lagen har funnits i snart två år och var lagstiftarens svar på den allt svårare arbetssituationen för blåljuspersonal.

”På flera orter runt om i Sverige förekommer återkommande angrepp på polis, räddningstjänst och ambulanssjukvård. Det är ett allvarligt samhällsproblem att centrala blåljusverksamheter angrips och hindras från att utföra sina arbetsuppgifter”, påpekade regeringen när lagen presenterades.

Den tidsbestämda straffskalan för blåljussabotage som bedöms som grovt är fängelse i lägst två år och högst 18 år. Men det är även ett av få brott i Sverige som vid de allra allvarligaste fallen kan ge livstids fängelse.

Källa:  Smålandsposten / Daniel Johansson

Foto: Arkivfoto, Samverkan 112


 

ANNONSER