Den 10 maj 2016 beslutade Skånes räddningschefer om att inrätta en skånegemensam ledningsstruktur för högre ledning vid insatser. Under hösten och vintern har arbetet pågått med att förbereda och utbilda personal och vi är nu redo att gå in och driftsätta funktionen.

Den regionala räddningschefen säkerställer att räddningsresurser vid insatser används på ett ändamålsenligt och optimalt sätt ur ett Skåneperspektiv och att tillräcklig beredskap finns.

En av de tillträdande regionala räddningscheferna i beredskap, Ulrika Lindmark, förklarar fördelarna med den nya funktionen.

– Det finns flera olika organisationer för räddningstjänst på en liten yta som Skåne. Det är viktigt att vi kan använda våra samlade resurser på ett effektivt sätt om vår region skulle drabbas av en större och resurskrävande händelse. Skåne har varit relativt förskonat från stora händelser under de senaste åren, men vi behöver ha en beredskap om en händelse i paritet med till exempel skogsbranden i Västmanland skulle inträffa i vår region.

Funktionen bemannas gemensamt av Skånes räddningstjänster.

För mer information, kontakta:

Område Syd: Ulrika Lindmark, Räddningstjänsten Syd, 046-540 4675
Område Nordväst: Jonathan Sjöberg, 010-219 01 03
Område Nordost: Andreas Bengtsson, 044-13 50 05