Polisen köper drönare av Saab


Saabs leverans till polisen innefattar tre UAV-system (flygfarkost med spaningssensorer dag/natt och markstation), reservdelar och förbrukningsmateriel, dokumentation, utbildning och teknisk support. Avtalet gäller åren 2016-2018.

De fjärrstyrda UAV-systemen, som internationellt går under benämningen Qube, ska användas på prov hos polisen under 2016 och levereras av amerikanska AeroVironment Inc. Systemet ska förses med en digitalkamera för insamling av information om ett geografiskt område och sensorer och teknik för bildöverföring. AeroVironment Inc. har levererat motsvarande system till polisen i USA och är leverantör av mini-UAV-system till den amerikanska militären samt till drygt trettio andra länder inklusive den svenska Försvarsmakten.

– Anskaffningen av obemannade system som ska användas på prov hos polisen är ett mycket intressant första steg. Vår förhoppning är att detta kan bygga en grund för fortsatt utveckling inom området. Kontraktet stärker våra support- och underhållstjänster ytterligare inom samhällssäkerhetsområdet, säger Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Support and Services.

Saab har lång erfarenhet av att arbeta med obemannade flygsystem. Sedan mitten av 90-talet har Saabs affärsområde Support and Services haft system- och supportansvar på svenska arméns UAV Ugglan, UAV Örnen och SUAV Falken.

För ytterligare information, vänligen kontakta: Saabs presscenter


 

ANNONSER