Hat-trick för polishunden Yatzy

En form av Hat-trick i eftersök. Eller kanske mer passande maxpoängen för triss i tärningsspelet med samma namn som polisens arbetsvilliga hjältinna, schäfertiken Yatzy.
Det är uppenbart att Yatzy älskar sitt jobb. Egentligen fattar hon att det är jobb på gång redan när Daniel klär på sig i sin uniform. Än mer uppenbart blir det när de parkerar sin tjänstebil på polisens övningsområde.
– Hon älskar att jobba. Hon tycker att träning är kul, men förstås är det ännu roligare att jobba i skarpt läge, säger Daniel Vesterlund, hundförare med placering i Härnösand. Tanken för dagen är att köra ett extra träningspass på övningsområdet i Wifstavarv norr om Sundsvall. Yatzy har mycket energi och tycks aldrig bli riktigt mätt på träning eller jobb.
I maj förra året var Daniel färdigutbildad hundförare. I slutet av juni blev han tilldelad sin tjänstehund Yatzy och de började jobba tillsammans. Det vardagliga arbetet handlar om att spåra efter föremål som försvunnit eller gömts undan, undersöka brottsplatser, spåra misstänkta brottslingar, vid behov skydda hundföraren, sig själv och andra. Eller söka efter försvunna personer.
– Att vara hundförare är det roligaste arbetet jag kan tänka mig som polis, säger Daniel. Man känner verkligen att man kan vara till glädje för andra och gör nytta. Kombinationen med honom som engagerad hundförare och Yatzy som duktig spårhund är därmed given.

Triss i eftersök
Och Yatzy har verkligen visat sig vara en fena på att spåra. I slutet av december gjorde alltså paret tre lyckade eftersök på försvunna personer på kort tid. Två skedde till och med under samma dygn. Händelser som rönt mycket uppmärksamhet.
– Visst är jag stolt över Yatzy. Men egentligen gör vi ju bara vårt jobb och det är många som gjort samma sak före oss. Det anmärkningsvärda är väl att det skedde inom en så begränsad tid och att vi båda dessutom är tämligen nya på jobbet, säger Daniel ödmjukt.
Det började i mitten av december med att Daniel och Yatzy blev kallade till Hammarstrand i Jämtland där en dement man försvunnit från ett boende.
– Vi hade sökt av ett område och var på väg tillbaka, när Yatzy vek av ut på en lägda och markerade en toffel. Därifrån ledde spåret vidare till mannen som satt på en veranda och frös, med alldeles för lite kläder och bara en toffel. Han var väldigt nöjd över att få komma hem, in i värmen, få mat och bli ompysslad.
Efter någon vecka kom nästa larm. Denna gång från Timrå.
– Vi gick i ett område längs kusten då Yatzy hittade den försvunna kvinnan i ett buskage. Det var kallt och hon hade troligen somnat när hon blev väckt av Yatzys skall. Hon blev först rädd, men jag hoppas och tror att hon fick den hjälp hon behövde på sjukhuset.
Dagen därpå försvann en dement man i centrala Härnösand vid lunchtid.
– Först gick vi flera timmar på måfå i området, utan resultat. På kvällen, flera timmar senare fick vi ett tips som medförde att Yatzy kunde leda mig rätt. Vi hittade den kraftigt nedkylda mannen i en lada. Han var väldigt glad över att vi fann honom och visste inte riktigt hur han hamnat så fel.

Ett starkt team
Daniel är oerhört nöjd med Yatzy som både partner och familjemedlem.
– Hemma är hon som vilken familjehund som helst och är väldigt mån om barnen. Men hon har enormt mycket energi och kräver mycket aktivitet för att vara tillfreds.Yatzy-3
Efter de tre sökuppdragen med lycklig utgång, har hon steriliserats. En operation som krävde någon veckas lugnare tempo, vilket gjorde henne aningen rastlös. Men nu är det full fart igen och Yatzys humör är på topp,
– Hon är fokuserad och väldigt bra på att söka. Om hon får vittring spårar hon rätt på det som söks, säger Daniel stolt hundförare.
Daniel har placerat ut två föremål som övning. När Yatzy får klartecken dammsuger hon området med sin känsliga nos. Hon hittar först det ena föremålet och sedan det andra, en pistol.
Belöningen för uträttat arbete är som vanligt Daniels glädje och beröm, samt en bit brandslang att leka med och i bästa fall ett grisöra att gnaga på.
Kraven på polishund och hundförare är ganska lika. De ska bland annat ha bra fysik, god hälsa och vara psykiskt stabila. Föraren ska förstås även ha en bra förmåga att hantera hundar.
– Man kan säga att en bra polishund har behov av en ledare, aktivitet och mat, i den ordningen. Egenskaper som är tydliga hos Yatzy. Under övningen har hon hela sin koncentration riktad mot Daniel. Vad som pågår runtom är ointressant. Inte förrän hon hoppat in i bilen och de är på väg från övningsområdet, ser hon undertecknad i ögonen. Lite som en bekräftelse på att hon faktiskt vet att de haft sällskap under övningen. ■

Text och Foto:  Maria Jansson Sjödin

ANNONSER