Välkommen till Samverkan 112:s nya hemsida!
Allting är inte riktigt på plats än, men vi jobbar så snabbt vi kan för att få allt klart. Tack för ditt tålamod.

Strokekampanjen vann pris

– Det är fantastiskt roligt att få den här utmärkelsen, säger Lena Lundgren, ordförande för kampanjen. Priset är ett kvitto på att kampanjen nått ut. Våra mätningar visar att 94 procent av befolkningen nu vet att de ska ringa 112 vid symtom av stroke.

Det Svenska Prehospitala Priset instiftades av ambulansorganisationen FLISA 2011. Syftet är att lyfta fram satsningar som har åstadkommit goda och användbara förändringar inom ambulansvården och skapat stor nytta för patienterna. Årets vinnare av priset blev Sveriges landstings och regioners strokekampanj som fick ta emot utmärkelsen i samband med en kongress i Uppsala under tisdagen. Juryn motiverar valet av årets vinnare så här:

Nationella strokekampanjen har på ett föredömligt sätt ökat allmänhetens kunskap om symptom vid insjuknande i stroke. Detta är av största betydelse för ambulanssjukvårdens möjligheter att hjälpa drabbade patienter genom ett strukturerat och differentierat omhändertagande med möjligheter till rätt vård direkt. Arbetet har genomförts med stort engagemang och införandet av begreppet AKUT har medfört en gemensam kunskapsplattform för profession och allmänhet gällande symptomen vid insjuknande i stroke.”

Nationella strokekampanjen är ett initiativ från Sveriges landsting och regioner och går ut på att lära allmänheten symtomen på stroke och vikten av att ringa 112 direkt. En bärande del i kampanjen är AKUT-testet, ett snabbt och enkelt sätt att avgöra om en person har fått stroke. Kampanjen startade i oktober 2011 och ska pågå till och med 2013.

Juryn för Det Svenska Prehospitala Priset 2013 består av:

Poul Kongstad, Ordf. FLISA, Verksamhetschef & chefläkare, Region Skånes Prehospitala Enhet
Mikael Nestius, Chefredaktör, Dagens Medicin
Sineva Ribeiro, Förbundsordförande, Vårdförbundet
Annelie Nordström, Förbundsordförande, Kommunal
Leif Svensson, Adjungerad Professor Kardiologi, HLR-rådet (Svenska rådet för hjärt-lungräddning)
Peter Rönnerfalk, Chefläkare, Södersjukhuset, Stockholms Läns Landsting
Birgitta Wireklint Sundström, Universitetslektor, PreHospen, Högskolan i Borås
Sven Engquist, VD, Falck Ambulans

Du kan rädda liv. Allt som behövs är att känner igen symtomen på stroke och ringer 112 direkt. www.strokekampanjen.se.

ANNONSER