Ny ledningsorganisation planeras – 40 kommuner i samarbete

I veckan möttes representanter för räddningstjänter i 40 kommuner i Karlstad för att påbörja arbetet med en gemensam ledningsorganisation. Ambitionen är att delar av arbetet skall vara klart redan till sommaren.

Allt fler orter får sjukvårdshjälp av räddningstjänsten

Allt fler orter i Västerbotten får hjälp av räddningstjänsten med sjukvård – i väntan på ambulans. Idag har tio orter konceptet IVPA (i väntan på ambulans).  – Det är bra att man kan få hjälp av andra, säger Ronny Friberg, ambulanschef på Region Västerbotten.

Här är brevet som gör brandmännen rasande

Här är skattebrevet till brandmännen som skapat en folkstorm. Nu oroar sig tunga branschföreträdare för att rekrytera frivilliga vid svåra kriser: – Det är jättemånga som har hört av sig och tycker att det är helt orimligt. De säger att ”om det stämmer får det vara nog. Då kommer jag inte ställa upp mer”, berättar Peter Bergh.

Johan Szymanski – räddningsledaren som blev brandkårens ansikte utåt

MORA / LYSSNA.Bränderna i Sverige tog under sommaren katastrofliknande former, och spred sig större och snabbare än någon hade kunnat ana. Mitt i branden har en ung räddningsledare stått på frontlinjen. Johan Szymanski lyckades på bara några veckor bli ansiktet utåt för hela svenska brandförsvaret och kampen mot bränderna.

Brandman död under släckningsarbete i Värmland

MUNKFORS. En brandman har dött i samband med skogsbrandssläckning väster om Ransäter i Värmland. Anhöriga har underrättats om beskedet. – Vi sätter nu in resurser för att stötta brandmannens familj och vår personal i denna tragiska händelse, säger Nils Weslien, förbundsdirektör och räddningschef i ett pressmeddelande.

Chefen får böta för brandmannens död

ÖRKELLJUNGA. En 60-årig förman och styrkeledare inom räddningstjänsten har dömts till villkorlig dom och 28 500 kronor i böter för två fall av arbetsmiljöbrott. Han var chef när en deltidsbrandman omkom i samband med en insats vid en trafikolycka på E4 vid Örkelljunga våren 2016.

Brandman livshotande skadad efter högt fall

VÄSTRA GÖTALAND.  En fullt utvecklad villabrand rasade i Ljungskile under onsdagen. – Branden är fullt utvecklad, sa Magnus Nordqvist, vakthavande befäl vid polisen, initialt. Under släckningsarbetet skadades en brandman allvarligt. – Han förs till sjukhus precis nu, berättade Mikael Svantesson, biträdande räddningschef i beredskap klockan 11.30. Två timmar senare uppger man från sjukvården att tillståndet är livshotande.

Explosion utanför brandmans bostad

SKÅNE. Personen som bor i bostaden jobbar på räddningstjänsten och på nyårsafton exploderade mannens bil. – Man känner sig lite låg att det ska behöva vara sådana här grejer mot oss när man jobbar inom räddningstjänsten. Jag trodde inte det skulle komma så nära, säger Bo Nilsson, yttre befäl som jobbade med händelsen i natt.

Nytt avtal hjälper brandmän rädda liv i glesbygd

VÄSTERBOTTEN. Fler deltidsbrandkårer i Västerbotten ska agera förtrupp åt ambulansen. Förhoppningen är att satsningen ska kunna rädda liv. Landstinget har nämligen skrivit avtal om att betala för vård i väntan på ambulans.

Inbrott på brandstationen i Matfors – tog sig in i brandbil

SUNDSVALL. Tidigt på tisdagsmorgonen bröt sig någon eller några in på brandstationen i Matfors. Okända gärningsmän har brutit upp en port för att sedan gå in i en brandbil. Sedan har de försvunnit med en mobiltelefon och GPS.