Henriks krönika

Ambulansflygets spökzon

Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg (KSA) bildades för att tillhandahålla flygambulanstjänster till samtliga län och regioner.

Henriks krönika

Får fler ambulanssjukvårdare

Sedan den 23 augusti utbildas ambulanssjukvårdare i en skräddarsydd uppdragsutbildning vid Birka folkhögskola och Bäckedals folkhögskola.

Henriks krönika

Ingen matrast – Ingen beredskap!

Läste häromsistens en intressant debattartikel införd i Västerbottens-Kuriren, skriven av tre ambulanspersonal från Västerbotten. Rubriken: ”Raster passar inte inom ambulanssjukvården” kanske är frukten av debattredaktionens redaktionella arbete, men den säger ändå en hel del om situationen inom svensk ambulanssjukvård – i synnerhet den i Region Västerbotten.

Henriks krönika

Trolleritricks i ambulanseriet

Jag har de senaste åren funderat på att uppföra ett orangeri. Ni vet ett sådant fint uppvärmt växthus där man kan förvara diverse exotiska växter. Orangeriet kan även användas för att lajva kontinentalt nöjesliv eller som en förlängning av hemmets trygga vrå.

Henriks krönika

Region Gotlands märkliga upphandling av ambulanssjukvård

Då synes upphandlingen på Gotland vara klar. Jag har studerat olika upphandlingsunderlag så gått jag kunde då några bolag hade begärt en hel del sekretess. Familjeföretaget Samariten, la det lägsta budet på vägburen ambulanssjukvård: 39 937 000,00 SEK.

Henriks krönika

Region Gotlands mystiska ambulansupphandling

Det sker milt sagt märkliga ting på Gotland just nu. Regionen är nämligen i full färd att upphandla ambulanssjukvård och har langat ut ett upphandlingsdokument som reser en lång rad frågor. Det som förvånar mig mest utöver att regionen vill visa ett antal kollegor på porten, är att det saknas en risk- och konsekvensanalys och en beredskapsöversikt.