Rekordhunden Zak går i pension


Efter åtta års tjänstgöring går en av Tullverkets vassaste medarbetare i pension. Sökhunden Zak ligger bakom över 750 beslag och hans bidrag till samhället beräknas till hela 2,6 miljarder kronor. Den 31 mars jobbar spanielhannen sitt sista arbetspass i Malmö.

Sökhunden Zak var en blyg springer spaniel när han upptäcktes på en stor kennel i England. Han hade dömts ut som jakthund men bedömdes passa som sökhund eftersom han hade stor arbetslust, bra nos och stor byteslust. Zak köptes 2012 av svenska Tullverket och hundföraren Niklas Delin fick till slut ta hand om honom.

– Efter en tveksam start blev Zak och jag en bra matchning. Vi har varit ett sånt fint team under de här åren – han har varit fantastiskt bra på att hitta saker. Vi har också en speciell relation. Ibland så räcker det med att jag tänker var Zak ska söka så gör han det, säger Niklas Delin.

Två gånger Årets narkotikasökhund

Tioårige Zak är en veteran bland Tullverkets sökhundar. Hans insatser i brottsbekämpningsgruppen i Malmö har också uppmärksammats vid flera tillfällen. Fyra gånger har han nominerats till utmärkelsen Årets narkotikasökhund och två gånger, 2014 och 2017 har han vunnit priset. Genom sina många och stora beslag är Zak en av Tullverkets mest framgångsrika sökhundar. Han har deltagit i över 750 beslagstillfällen varav 62 gällde riktigt grova brott. Här är en sammanställning över vad han hittat med sin känsliga nos:

  • 768 kg Cannabis/cannabisharts
  • 628 kg amfetamin
  • 43 kg Kokain
  • 9 kg Heroin
  • 23 stycken beslag av vapen/ammunition
Rejäl insats för samhället

Tullverkets beslag av narkotika och dopningsmedel kan räknas om till samhällsnytta. Det görs enligt en modell som väger in hur mycket samhällets kostnader minskar tack vare att Tullverkets beslag hindrar narkotika och dopningsmedel från att komma ut i samhället. Bland annat handlar det om uteblivna kostnader för vård och sociala insatser. Om man slår ihop Zaks alla beslag så blir den beräknande samhällsnyttan hela 2,6 miljarder kronor.

Stora beslag under samma helgpass

Niklas minns ett tillfälle när Zak var extra framgångsrik.

– Vi hade en ovanligt bra helg en gång när Zaks markeringar resulterade i stora beslag tre arbetspass på raken. Jag vill minnas att det var 2 kg kokain på fredagen, 15 kg amfetamin på lördagen och 20 kg amfetamin på söndagen, berättar Niklas Delin.

Livet som pensionär

Nu väntar ett lugnare pensionärsliv för Zak tillsammans med Niklas Delin och hans familjs tre andra hundar.

– Det kommer nog att kännas märkligt att gå till jobbet och inte ha honom med. Men han kommer nog att få följa med ibland ändå.

För mer information och bilder kontakta Tullverkets presstjänst: 0771-450 590

Källa: Tullverket  Foto: Tullverket


 

ANNONSER