BELLA, årets polishund 2019


Tobias Hjalmarsson hade arbetat som polis i tio år då han köpte Bella som valp, med målet att träna henne till polishund.
Bella, eller Uruq-Hai Bea som hon heter i stamtavlan, är en femårig tik av rasen belgisk vallhund/malinois.
Flera år av hård träning gav resultat och 2016 rekryterades Tobias och Bella till polisens hundgrupp i Helsingborg – och i juni 2017 var duon klara med hundförarutbildningen.
– Det är en dröm som gått i uppfyllelse och ett kvitto på allt slit, säger Tobias och
beskriver sin Bella som en glad och sprallig hund som alltid vill vara med. Det finns inga moln på hennes himmel.

Favorituppdrag
Favoritarbetet för duon Bella och Tobias är att söka efter såväl personer, narkotika som vapen.
– Sökarbete är det vi trivs bäst med som ekipage då vi arbetar nära varandra. Att hitta personer, som försvunnit och kanske rädda deras liv, är det roligaste i vårt arbete, säger Tobias.
En av flera insatser under det senaste året var då de sökte och hittade en dement man i 70-årsåldern som varit borta i två dygn i skogarna utanför Växjö.
– Vi gick ut i mörkret klockan tio på kvällen i snöblandat regn. När vi efter två timmar hittade honom var han helt slut och jag fick bära honom ut till närmaste väg, berättar Tobias.
Har de tid över söker Tobias och Bella gärna efter narkotika i så kallade utsatta områden och de har under året hittat en hel del, framför allt cannabis.

Juryns motivering
Juryn, som bestod av Brith Andersson från Svenska Kennelklubben, Klas Johansson från Polismyndigheten samt Johan Petersson från Polisens hundförarförbund, motiverade sitt beslut så här:
”Uruq-Hai Bea ”Bella” med sin förare Tobias Hjalmarsson kom i tjänst i juni
2017. Innan dess har Bella och Tobias levt tillsammans, då Tobias köpte henne med en dröm om att en dag få tjänstgöra som ekipage inom polishundverksamheten.
Under nomineringsperioden 2018/2019 har den unga patrullen 375 registrerade insatser. Patrullen har på ett mycket aktivt sätt bistått kolleger vid bland annat flertalet räddningsuppdrag. Vid två av dessa tillfällen har de medverkat till att rädda livet på två äldre dementa personer.
I Tobias och Bellas insatser ingår också ett flertal gripanden. Ett som särskilt sticker ut är i samband med en större sprängning i Skåne med materiella skador för ett sjusiffrigt belopp. Vid detta tillfälle inte bara greps gärningsmannen efter att flyktbilen kraschat, utan Bella räddade högst sannolikt även livet på personen, som hade livshotande skador efter
kraschen och avvikit från platsen en bit ut i terrängen.
Under perioden har Bella också anträffat en större mängd narkotika. Det har skett genom husrannsakningar åt andra enheter men till största del genom Tobias eget initiativ i särskilt utsatta områden.
I samband med skottlossningar har Bella påvisat ett antal patronhylsor,
vilket fått betydelse för utredningarna.
I nomineringen har juryn särskilt beaktat patrullens bredd och Tobias stora
engagemang och vilja att tillsammans med Bella vara en betydande resurs för polishundverksamheten.
Bella med sin förare är utomordentliga ambassadörer för polishundverksamheten.

TEXT: Sven Åsheden Foto: Anders Roos Källa: Svenska Kennelklubben


 

ANNONSER