Ny ambulanshelikopter i Region Jämtland Härjedalen


 

Som första operatör i Norden har Babcock Scandinavian AirAmbulance (BSAA) i dagarna satt in den toppmoderna helikoptertypen Leonardo AW169 i aktiv ambulanstjänst. Helikoptern opereras på uppdrag av Region Jämtland Härjedalen och den ersätter den tidigare AS365 ”Dauphin” som företaget har flugit sedan 2006.

Strax efter klockan 10 på lördagen den 13 januari kunde den nya helikoptern starta från Östersundsbasen för sitt första patientuppdrag någonsin. Larmet var en långväga patienttransport söderöver, och det var en mycket nöjd besättning som senare återkom till Östersund efter mer än fyra timmar i luften.

”Det är en stor och historisk händelse för oss och för regionen att äntligen komma upp i luften, i skarp drift, med AW169”, säger företagets driftchef Thure Waplan. ”Lanseringen har föregåtts av en lång period av anpassningar och utbildningar för att säkerställa högsta kvalitet och säkerhet direkt från start, vilket gör att vi i dag gläds extra åt att nu vara operativa med en så pass kapabel helikopter”.

Med den fabriksnya helikoptern förbättras vårdmiljön avsevärt, samtidigt som den för med sig en uppsjö av verksamhetsanpassade lösningar. Listan över fördelar kan göras lång, men till de viktigaste hör bland annat bättre prestanda och en höjd säkerhet. Framme i cockpit ger AW169 en bättre situationsmedvetenhet samtidigt som den möjliggör mer avancerad automatisering. Detta ger regionen en mycket god möjlighet att verka i nutida och framtida flygprocedurer.

Basen i Östersund är den första av fyra svenska ambulanshelikopterbaser som kommer att byta ut sina befintliga helikoptrar mot Leonardo AW169 under 2018. Näst på tur står Gällivare, Lycksele och den nyligen tilldelade basen i Göteborg. Parallellt med detta pågår även ett arbete med att byta ut helikoptrarna på företagets bas i Stockholm med två nya Airbus H145 under våren.

”Totalt sett genomför vi just nu den mest omfattande föryngringen av landets ambulanshelikopterflotta någonsin” säger Waplan. ”Det är en uppgift som vi förvaltar med stor tillförsikt och respekt, samtidigt som vi är mycket glada över det förtroende som vi har fått”.


 

ANNONSER