Ambulanssjukvårdare på väg

Philip-Nordqvist-1– Jag är stolt över både den utbildning jag gått igenom och för att vara ambulanssjukvårdare.
Det säger Philip Nordqvist, 28, en av de 14 undersköterskor i västsverige, som tog chansen att vidareutbilda sig till ambulanssjukvårdare när NU-sjukvården dammade av och uppdaterade den gamla vårdarutbildningen.

– Ursprungligen hade jag tänkt utbilda mig till sjuksköterska. Men annat kom emellan, jag valde den enklare gymnasieutbildningen till undersköterska och tog examen 2005.
Philip fick senare in en fot i ambulanssjukvården kring 2010, då han blev timanställd hos Sema Ambulans för att köra sjuktransporter.
– När NU-sjukvården 2013 tog in sökande till ambulanssjukvårdarutbildningen var det klockrent rätt för mig personligen, säger han.

Uttagningstester
När den nya utbildningen skulle dra igång kunde Philip peka på sina tidigare erfarenheter från arbete på operationsavdelning, inom hemsjukvården och jobbet som timanställd hos Sema och blev en av de 30 som togs ut till intagningstesterna.
– Det var nervöst, men det gick vägen och jag tycker utbildningen har varit mycket bra. Vi har verkligen kämpat, gjort mycket praktik, semestervikarierat, tagit körcertifikat precis som alla andra och för min del är det fast anställning vid ambulansen i Kungshamn som gäller från 22 december.
Philip, som är politiskt engagerad i sin hemkommun Lysekil, är helt klar över att utbildningen han gått kom som en lösning på bemanningsproblemen inom ambulanssjukvården.
– Jag tycker det var en kreativ lösning att göra på det här sättet just nu. Kompetensmässigt lever ambulansbesättningar med en sjuksköterska och en ambulanssjukvårdare upp till kraven.

Sjuksköterskeutbildning hägrar
– Jag förstår värdet med två sjuksköterskor som kan stötta varandra i medicinska beslut. Men det är också så att man i en ambulansbesättning har olika roller och då tycker jag det är ok med en sköterska och en vårdare, säger han.
På frågan vad han tror att han arbetar med om tio år kommer han tillbaka till sina ursprungliga planer att bli sjuksköterska.
– Det var ju så jag tänkte från början och ingen vet hur bemanningsfrågorna utvecklar sig framöver. Inget hindrar mig från att ta ytterligare ett utbildningssteg i framtiden och till sist skaffa den sjuksköterskeutbildning jag en gång planerade…

Utbildningen

Två aktuella ambulanssjukvårdarutbildningar gör att totalt drygt 70 ambulanssjukvårdare kommer ut på arbetsmarknaden från nu och fram till sommaren 2016.

• MedLearn utbildar totalt ca 60 personer i Göteborg och Kista. Första kullen tar examen våren 2015, den andra våren 2016. Vad som därefter sker hos MedLearn finns det inga beslut om för närvarande. Eleverna hos MedLearn finansierar sina utbildningar med CSN och så länge utbildningarna klassas som YH-utbildningar tas ingen kursavgift ut.

• NU-sjukvården har precis avslutat sin utbildningsinsats, när 14 elever tog sin examen i december 2014. Den genomförda utbildningen organiserades som en uppdragsutbildning, då de antagna eleverna hade lön under utbildningstiden. Samtliga har fått fast jobb inom ambulanssjukvården. 76 undersköterskor sökte till utbildningen, 30 testades och 15 antogs (varav en avbrutit). Av de antagna dominerar männen, bara tre av de utbildade är kvinnor. Ingen ytterligare utbildning är planerad för närvarande.

Text: Mats Thorner  Foto: John Thorner

ANNONSER